• A Gyűjtsd össze és tedd takarékba, meglátod megéri akció harmadik köre

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pročitajte tekst na srpskom jeziku.

    November végén tartottak gyűlést a Gyűjtsd össze és tedd takarékba, meglátod megéri akció 3. körének kezdete kapcsán. Ez alkalommal az iskolák, civilszervezetek és helyi közösségek képviselőivel ismertették az újításokat, amelyek tovább fejlesztik ezt az akciót, amelyet három évvel ezelőtt indítványoztak közösen a Pancsova város Környezetvédelmi Titkársága és a Higijena Közművesítési Vállalat,  a Zelenilo Közművesítési Vállalat és a pancsovai Mihailo Pupun Regionális Tehetséggondozó Központ támogatásával.

    Gyűjtsd össze és tedd takarékba, meglátod megéri csomagolási hulladékgyűjtő akció három éve indult a Pancsova város Környezetvédelmi Titkársága és a Higijena Közművesítési Vállalat kezdeményezésére. Az akció többrétű hasznot hoz: a csomagolás hulladék kiválasztása, hasznos ökológiai szokások fejlesztése a tanulók körében, a családokban meglévő rossz szokások megváltoztatása az idősebb korosztály körében, és amikor a csomagolási hulladékgyűjtő kiválasztásáról van szó, ez a tájékozódott tanulók, ifjak és gyerekeknek köszönhetően történik, valamint az újrafeldolgozásnak köszönhetően a természeti erőforrások megtakarítása, az akció nevelési és oktatási vonatkozása.

    Az akció első körét a 2014/2015-ös iskolaévben valósították meg. 26 általános és középiskola tanulói és tanárai vettek részt Pancsován és a környező településeken. Összesen 19 tonna újrahasznosítható anyagot, illetve csomagolási hulladékot gyűjtöttek össze.  A győztes osztály a ferenchalmi Žarko Zrenjanin Álatlános Iskolából volt, a titkárság megajándékozta őket egy egynapos kirándulással Zasavica-ra, a Higijena  Közművesítési Vállalat a begyűjtött csomagolási hulladékért járó anyagi fedezéket az iskola számlájára fizette be, a Zelenilo Közművesítési Vállalat pedig megajándékozta őket néhány facsemetével és az iskolaudvarba elhelyezhető padokkal.

    A Gyűjtsd össze és tedd takarékba, meglátod megéri akció második körét a 2015/2016-os iskolaév folyamán valósították meg. 23 iskola vett részt, összesen 18 tonna hulladékot gyűjtöttek össze. Ismét a ferenchalmi általános iskola tanulói voltak a győztesek tanáraik, szülők, rokonok, szomszédok és a  helyi lakósok segítségével, nagyobb mennyiséget gyűjtöttek össze, mind az összes többi iskola közösen, illetve 11.341,40 kilógramot, legszorgalmasabb volt az I-1 osztály, amely Palicsra és Szabadkára utazott az ajándék-kirándulásra. Ezen kívül a győztes iskola ismét facsemetéket és padokat nyert a Zelenilo Közművesítési Vállalattól. Valamennyi általános és középiskola, a begyűjtött hulladék mennyiségéhez mérten anyagi fedezéket kapott a Higijena Közművesítési Vállalattól.

    Az akció sikerességének eddigi értékelése szerint, amelyeket Šipovac Olga, Pancsova város Környezetvédelmi Titkárságának titkára mutatott be, az akció újabb körére vonatkozó tervek bemutatóját Dakić Jovanka, a Higijena Közművesítési Vállalat munkatársa és Vlajić Gordana, Pancsova város Környezetvédelmi Titkárságának független szakmunkatársa terjesztette fel.

    A győztesek igazságosabb meghatározása

    A Gyűjtsd össze és tedd takarékba, meglátod megéri akció újabb körében nem ajándékozzák meg többé  az iskolát, amelyik a legnagyobb mennyiségű hulladékot gyűjti össze, mert ilyen módon – az eddigiekben – egyenlőtlen helyzetbe kerültek azok az iskolák, amelynek mindössze 40 tanulója van, akik annak ellenére nagyon szorgalmasak voltak és törekedtek, hogy a csomagolási hulladékot szabályosan különválasszák és gyűjtsék. Újdonság az is, hogy az iskolánként összesen  begyűjtött hulladék mennyiségét, ettől a tanévtől kezdve, osztják az illetékes iskola tanulóinak számával . Ily módon nem lesz kedvezett iskola sok tanulóval, hanem iskola a legszorgalmasabb tanulókkal.

    A Gyűjtsd össze és tedd takarékba, meglátod megéri akció 3. körének második újítása – az ajándék. A győztes iskola ezen akció végén az első helyezésért és a legnagyobb mennyiségű begyűjtött újrahasznosítható hulladékért a Városi vezetőségtől az eddigi díj (egynapos kirándulás) értékét pénzösszegben kapja meg. A döntést, hogy a begyűjtött újrahasznosítható hulladékért kiérdemelt legjobb eredményért megnyert pénzösszeget hogyan költik el minden iskolában a Diákparlament hozza meg együttműködve az iskolaigazgatóval, a Környezetvédelmi Titkárságának beleegyezésével, amely az anyagiak felhasználása után beszámolót kap.

    Végül, hogy az akciót minden szinten előrefejlesszék, tehát hogy még nagyobb oktató jellege legyen, hogy még nagyobb mennyiségű csomagolási hulladékot gyűjtsenek be, hogy a hasznos szokások fejlesztése még több célcsoportra terjedjen ki (ne cask gyerekek és ifjak, hanem felnőttek is), hogy jobban takarékoskodjanak és természeti kincset  megtakarítsanak és hogy nagyobb mennyiségben újrahasznosítsanak… – az akció szervezői kibővítették a leendő résztvevők listáját. Az idén részt vehetnek fizikai és jogi személyek is. Egyének, civilszervezetek, nem kormányzati szervezetek, egyesületek, helyi közösségek, bankok, üzemek…

    Mindezek gyűjthetik a csomagolási hulladékot az erre a célra előlátott tárolókban, amelyet igényelhetnek a Higijena Közművesítési Vállalattól reverszre, a Higijena Közművesítési Vállalat pedig a pénzösszeget, amely  mindenkinek kijár, aki beadja újrahasznosításra a hulladékot, befizeti a célszerűen megnyitott számlára. Az előző évekhez hasonlóan, az akció a következő évben május végén ér véget, a győzteseket pedig 2017. június 5-én díjazzák a Környezetvédelmi Világnap alkalmából. Azon a napon a pénzösszeget, amelyről a jogi személyek – gyűjtők lemondanak, mint az akció támogatói a győztes iskolának juttatják.

    Az akció megerősítéséhez elsőként Pancsova Városvezetése járul hozzá. Ugyanis, a papírt megfelelően tárolva az erre a célra előlátott kartondobozokba, az összesen összegyűjtött papírmennyiséget a Városvezetéstől átadják a Higijena Közművesítési Vállalatnak, az érte járó anyagi eszközt pedig egyenlően elosztják az akcióban részt vevő iskolák között. Ez még egy lehetőség, ahogyan a jogi és magánszemélyek csatlakozhatnak az akcióhoz és ily módon segíthetik az iskolák felújítását.  

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]