• A RÁKÓCZI SZÖVETSÉG KÉPVISELŐINEK LÁTOGATÁSA

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Tekst na srpskom jeziku.

    Dél-Bánátban  minden magyar tannyelvű első osztályba induló kisdiák október folyamán megkapta a magyarországi  Rákóczi Szövetség idei ösztöndíját. Szülők és gyerekek fogadták a Szövetség képviselőit Ürményházán, Székelykevén és Torontálvásárhelyen.  

    Ürményházán a zichyfalvi Dositej Obradović Általános Iskola kihelyezett tagozatán 4 elsős kisdiák részesült a Rákóczi Szövetség ösztöndíjában. 

    Barna Horváth Anna, a helyi hitoktató és tanítóhelyettes üdvözölte a vendégeket és elmondta, hogy a közösségnek nagyon sokat jelent az anyaországi támogatás,  mert a környéken Ürményháza az egyetlen magyar község. A  tizenhárom faluból az egyetlen magyar iskola itt létezik és nagyon kevés magyar van a környéken. 

    A szövetség képviselői Székelykevére folytatták útjukat, ahol  a küldöttséget az iskolás gyerekek műsorával fogadták. Ott az ösztöndíjakat a 6 helyi és 1 udvarszállási elsősnek kézbesítették.   Tovább haladva, Torontálvásárhelyen 14 kisdiák örülhetett a kézbesített pénzadománynak. A szülők is elégedetten fogadták a támogatást, mert nagy segítség anyagilag a családnak. 

    A Rákóczi Szövetség 2013-ban indította be Vajdaságban a beiratkozási ösztöndíj programját együttműködésben a Magyar Nemzeti Tanáccsal azzal a céllal, hogy a magyar iskola választásra irányítsa a figyelmet. Az ösztöndíjat azok a gyerekek kapják, akik olyan településen  élnek, ahol a magyar kisebbség aránya a népességben kevesebb, mint 30 százalék.

    Pálinkás Barnabás, a Rákóczi Szövetség rendezvényekért felelős igazgatója elmondta, hogy  ez egy jelképes ösztöndíj, hiszen csak tízezer forintról van szó, de ugyanakkor egy óriási összefogást is jelképez, hiszen több száz magyarországi önkormányzat, magánemberek, magánvállalatok fogtak össze, hogy itt, Délvidéken, Vajdaságban  több száz elsős részesülhessen  ebből az ösztöndíjból és egy fajta jelképes kézfogás, köszönet szeretne lenni mindazok felől, mindazon támogatók felől a szülők felé, hogy jól döntöttek, hogy őrzik a magyar nyelvet, őrzik a magyar iskolát és gyermeküknek magyar iskolát választottak. 

    A Rákóczi Szövetség Kárpát medence szerte sokrétűen támogatja a magyar tannyelvű iskolás gyerekeket ajándékcsomagok, ösztöndíjak, kirándulások, táborozások által.

    Dél-Bánátban  minden magyar tannyelvű első osztályba induló kisdiák október folyamán megkapta a magyarországi  Rákóczi Szövetség idei ösztöndíját. Szülők és gyerekek fogadták a Szövetség képviselőit Ürményházán, Székelykevén és Torontálvásárhelyen.  

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]