Makedonski

ЕДНА ДЕЦЕНИЈА ИНФОРМИРАЊЕ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

Izvor: 
Liljana Lazareska Pon, 19/12/2016 - 17:15

Pročitajte tekst na srpskom jeziku.

Од декември 2006 година, кога во издание на НИУ „Македонскиот информативен и издавачки центар“ од печат излезе првот број на списанието „Македонска виделина“, со што започна информирањето на македонскиот јазик во Република Србија.

Преку содржините на ова списание на читателите им беше овозможено да ги следат сите активности на Националниот совет на македонската национална заедница во Република Србија и здруженија и асоцијации формирани во рамките на истиот. Се информираше за актуелните настани во Република Македонија и се известуваше за различни културно-уметнички манифестации во Република Србија во кои имаше учество на гости од Република Македонија. Како дел од „Македонска виделина“ редовно излегува и списанието за деца „Ѕуница“, наменета на најмладите припадници на македонската заедница.   

Овие изданија ги следеше и тројазичното списание „Алка“, кaкo и списанието за литература, култура и уметност „Видело“,  кое предизвика големо внимание во научните  кругови. Ова списание од самиот почеток на многу промоции и средби со научни работници добива пофалби и признанија. На неговите страници се застапени поети и писатели од Македонија, Србија и други земји во кои има македонски иселеници.

-Навистина ние имаме големо задоволство навремно да ги инфорираме сите наши читатели за сите важни настани кои се случуваат на овие простори. Се надевам дека и во иднина ќе продолжиме со истиот континуитет, рече Виктор Б. Шеќеровски, директорот на „Македонскиот информативен и издавачки центар“.

Љубителите на убавиот збор имаа можност да се запознаат и со поетски и прозни дела на македонски јазик. 

 

projekat_manjine.jpg


Najnovije vesti

PR

Pravilan odabir naočara

Osim koži, sunce tokom leta šteti i našim očima. Zato izlaganje sunčevoj svetlosti osim povoljnih efekata na organizam, može izazvati i niz kratkoročnih i dugoročnih posledica, te je neophodno da

Zabava

Još samo sedam dana do Exita!

Ovogodišnje EXIT Leto ljubavi uveliko je počelo, a od novog izdanja EXIT festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi deli nas još samo sedam dana! Ovogodišnji EXIT proslaviće 50 godina čuvenog Leta

Srbija

Dinar na maksimumu u ovoj godini

Dinar je prema evru jači za 1,2 odsto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou je jači za 2,0 procenta. Od početka godine, dinar je prema evru porastao za 1,8 posto.