ИЗЛОЖБА НА ФОТОГРАФИИ И СЛИКИ

СВЕДОШТВО НА МИНАТОТО

Izvor: 
Liljana Lazareska Pet, 02/12/2016 - 23:30

            Pročitajte tekst na sprskom jeziku.

Во рамките на централната прослава на 70 години од преселбата на Македонците во Војводина, на 30 октомври, во холот на Собранието на Град Панчево, беше отворена изложба на фотографии и уметнички слики наречена „Доселување на Македонците во Војводина“.

            Беа изложени фотографии на кои беше претставен дел од животот на Македонците во првите години од доселувањето во Војводина и уметнички слики од академскиот сликар Павле Кузмановски од Тетово. Фотографите се дел од приватните збирки на Македонци во Качарево, Јабука и Глогоњ, а уметничките слики се направени специјално за оваа прилика.

            Целта е посетителите на изложбата да се запознаат со начинот на животот во  првите години по доселувањето, на изградбата и воведувањето на инфраструктурата во населените места, а Македонците да се потсетат на родниот крај и нивното потекло.

            Иако оваа изложба во Панчево беше само еден ден, покрај присутните на централната прослава ја посетија и претседателите на Република Македонија и Република Србија д-р Ѓорге Иванов и Томислав Николиќ и голем број на жители на Панчево. Потоа истата прилика ја имаа и жителите на Јабука и Качарево.

 

projekat_manjine.jpg


Najnovije vesti

PR

Pravilan odabir naočara

Osim koži, sunce tokom leta šteti i našim očima. Zato izlaganje sunčevoj svetlosti osim povoljnih efekata na organizam, može izazvati i niz kratkoročnih i dugoročnih posledica, te je neophodno da

Zabava

Još samo sedam dana do Exita!

Ovogodišnje EXIT Leto ljubavi uveliko je počelo, a od novog izdanja EXIT festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi deli nas još samo sedam dana! Ovogodišnji EXIT proslaviće 50 godina čuvenog Leta

Srbija

Dinar na maksimumu u ovoj godini

Dinar je prema evru jači za 1,2 odsto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou je jači za 2,0 procenta. Od početka godine, dinar je prema evru porastao za 1,8 posto.