Makedonski

ВОЗВРАТНА ПОСЕТА

Izvor: 
Liljana Lazareska Sub, 26/11/2016 - 11:07

Pročitajte tekst na srpskom jeziku.

На 18 ноември делегација составена од претставници на месната заедница Јабука, Домот на културата  „Кочо Рацин“ и ОУ „Гоце Делчев“ од Јабука присуствуваше во возвратна посета на oпштина Македонски Брод во Република Македонија.

            Повод да се посети оваа место е поканата на градоначалникот на Македонски Брод, Милосим Војнески, упатена на 30 октомври при потпишувањето на Повелбата за соработка помеѓу овие две општини пред претседателите на Република Македонија и Република Србија д-р Ѓорге Иванов и Томислав Николиќ.

            Целта е воспоставување на подобра соработка со институции од Македонски Брод и правење контакти со претставници од другите држави присутни на манифестацијата „Костенијада“ која редовно се одржува во оваа место.

            -Присуствувавме на отварањето на манифестацијата при што ни е доделена благодарница како и на останатите претставници од соседните држави. Воспоставивме контакти со претставници од Полска, Босна и Херцеговина, Турција и Бугарија, рече Слободан Илиќ, претседателот на месната заедница Јабука.

            При дводневната посета промовирани се град Панчево и месната заедница Јабука, договорено е посетите меѓу двете збратимени места да бидат почести, а соработката поинтензивна со што ќе се продлабочат врските помеѓу двете општини, како на економски  исто така и на културен план.

 

projekat_manjine.jpg


Najnovije vesti

PR

Pravilan odabir naočara

Osim koži, sunce tokom leta šteti i našim očima. Zato izlaganje sunčevoj svetlosti osim povoljnih efekata na organizam, može izazvati i niz kratkoročnih i dugoročnih posledica, te je neophodno da

Zabava

Još samo sedam dana do Exita!

Ovogodišnje EXIT Leto ljubavi uveliko je počelo, a od novog izdanja EXIT festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi deli nas još samo sedam dana! Ovogodišnji EXIT proslaviće 50 godina čuvenog Leta

Srbija

Dinar na maksimumu u ovoj godini

Dinar je prema evru jači za 1,2 odsto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou je jači za 2,0 procenta. Od početka godine, dinar je prema evru porastao za 1,8 posto.