Foto: pixabay

PANČEVO: Ovo su knjige koje čitaju naše komšije

Pančevo, Sre, 03/01/2018 - 08:05
Gordana Bušin

 

Interesovalo nas je koje knjige su bile najtraženije tokom 2017. godine u seoskim bibliotekama na području opštine Pančevo. Za 013info, bibliotekarke iz Dolova, Kačareva, Banatskog Novog Sela, Jabuke, Starčeva, Glogonja, Omoljice i Ivanova ljubazno su izdvojile nekoliko domaćih i stranih autora čije su knjige često bile na čitanju. Čitalački ukus članova ovih biblioteka je različit, a cena godišnje članarine je ili besplatna ili simbolična (do 300 dinara), što znači da je bibliotečki fond dostupan svim ljubiteljima pisane reči. Želja za organizovanjem književnih večeri postoji, ali pisci su retki gosti u Domovima kulture na selu.

Biblioteke u naseljenim mestima pančevačke opštine imaju bogat pozajmni fond, međutim neke knjige teško da bismo zatekli na policama jer ih uvek neko čita. U nastavku teksta saznajte koja književna dela vole naše komšije.

Dolovo

Bibliotekarka Žaklina Mijalković kaže da su Džejms Paterson, Nora Roberts i Gijom Muso najčitaniji strani autori, ali da i dalje vlada veliko interesovanje za klasične romane, posebno za dela Dostojevskog. Među domaćim autorima izdvaja se Jelena Bačić Alimpić sa svojom trilogijom „Kazna za greh“. Takođe, Meša Selimović je rado čitan pisac, i to ne samo u okviru lektire.

Tinejdžeri su trenutno slabije zainteresovani za knjigu, ali primećujem da ih privlači epska fantastika. Otkrili smo pisca koji se zove Isak Asimov i njegovu trilogiju „Zadužbina“. Shvatila sam da knjige ovog autora „idu u krug“ što znači da ih đaci preporučuju jedni drugima. Zbog popularizacije knjige među mladima, poslednjih nekoliko godina članarina je besplatna za osnovce, srednjoškolce i za studente iz Dolova - rekla je bibliotekarka koja poslednjih pet-šest godina jedanput nedeljno poseti one koji nisu u mogućnosti da lično dođu u Biblioteku, na primer trudnice ili osobe sa hendikepom - Na taj način neke knjige zadužim, neke druge razdužim. Trudim se da knjiga stigne do svih korisnika koji žele da čitaju – objasnila je Žaklina Mijalković, a na pitanje da li je zadovoljna brojem korisnika bibliotečkog fonda, kaže: „Uvek može bolje“.

Kačarevo

Bibliotekarka iz Kačareva kao najčitanije autore navodi Mirjanu Bobić Mojsilović i Paula Koelja, a izdvaja se i „Pedeset nijansi siva“ (E. L. Džejms). Članarina je besplatna.

Starčevo

Na pitanje čije knjige su najčitanije u Starčevu, bibliotekarka Sandra Kovačević je dala brz odgovor: „Gijom Muso! Zaista bi bilo dobro kada bismo sve njegove knjige imali.“ Kaže da se čitaju knjige Lusinde Rajli, takođe. U dečijem svetu popularan je Džeronimo Stilton. Tinejdžeri traže „Tri metra iznad neba“ i „Želim te“, ali Biblioteka ih trenutno nema.

Dejan Stojiljković je najčitaniji domaći pisac u Starčevu, a često se pozajmljuju knjige Mirjane Bobić Mojsilović i Vanje Bulića. Pozajmni fond je na dobrom nivou, ali broj korisnika bibliotečkih usluga u Starčevu stalno raste, a samim tim raste i potreba za novim knjigama.

Pojedini članovi Biblioteke otežano hodaju ali i dalje vole da čitaju. U takvim situacijama bibliotekarka ih neretko poseti i odnese im knjige koje žele da pozajme. Kaže Sandra – To je ljudski, zar ne?

Banatsko Novo Selo

Kada je reč o stranoj književnosti, Novoseljani najčešće pozajmljuju „Svetlo u prozoru“ (Lusinda Rajli), „Devojčica na litici“ (Lusinda Rajli), „Slepi miš“ (Ju Nesbe) i „Slepilo“ (Žoze Saramago).

„Kuća sećanja i zaborava“ Filipa Davida zauzima prvo mesto među domaćim piscima. Zatim slede „Prozraci“ (Svetlana Velmar Janković), „Fajront u Sarajevu“ (Nele Karajlić) i „Tvrđava“ (Meša Selimović).

Za predškolce i prvake članarina je besplatna. U Banatskom Novom Selu promociju svojih knjiga održali su Vanja Bulić i Nemanja Rotar 2016. godine, a Filip David 2015. godine.

Foto: pixabay
people-2941951_1280.jpg

 

Ivanovo

Najčitaniji pisci su Gijom Muso, Federiko Moća, Pola Hokins (Devojka iz voza), Donato Karizi (Šaptač), zatim Vesna Dedić, Jelena Bačić Alimpić i Vedrana Rudan.

Jabuka

Godina za nama pokazala je da meštani Jabuke, isto kao meštani Ban. Novog Sela i Starčeva, često pozajmljuju knjige Lusinde Rajli – „Svetlo u prozoru“ i „Devojčica na litici“. Bibliotekarka Slađana Bogdanović navela je i sledeće naslove: „Bosonoga kraljica“, „Fatimina ruka“ i „Katedrala na moru“, čiji je autor Ildefonso Falkones.

Najčitanije knjige su romani Jelene Bačić Alimpić, Vanje Bulića, Dejana Stojiljkovića, a izdvajaju se i Brankica Damjanović i Toma Fila. Kao dobar predstavnik dečije književnosti tu je pisac Uroš Petrović, koji je ove godine održao promociju svojih knjiga u Jabuci. Priliku da se upozna sa ovim autorom iskoristilo je 200 đaka. Prošle godine gost Biblioteke bio je Vanja Bulić.

Glogonj

Najčitaniji strani autori su Trejsi Ševalije, Nora Roberts, Džejms Paterson, a domaći Dejan Stojiljković, Milorad Pavić, Uroš Petrović. Deca vole Harija Potera, a pažnju im privlače i ilustrovane enciklopedije o životinjama, zatim 14 mini knjiga o Cici i njenim drugarima (Bel Muni), dok je edicija „Plava ptica“ već dugo nezaobilazno štivo. Bibliotekarka je zadovoljna brojem korisnika, a članarina je simbolična – 100 dinara. Poslednji gosti Biblioteke bili su istoričar Srđan Božović i pisac Uroš Petrović.

Omoljica

Najčitanije knjige u 2017. godini su: ''Pali anđeo'' (Nora Roberts),  ''Kad padnu maske'' (Sandra Braun), “Devojka iz voza'' (Pola Hokins). Biblioteka Doma kulture u Omoljici ove godine organizovala je dve književne večeri:

- predstavljanje knjige Nade Malek - ''Iz dnevnika Malekove'' - predstavljanje knjige aforizama za decu Zorana T. Popovića - ''Kad porastem biću veliki''

Banatski Brestovac

U Brestovcu se trenutno renovira prostorija u koju će biti izmeštena Biblioteka, koja tokom 2017. god. nije radila zbog urušavanja plafona.

 

 

 

 

 

 Marketing

Najnovije vesti