• PANČEVO: Zašto je 21 odbornik opozicionih stranaka napustio sednicu Skupštine grada Pančeva?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

    Posle dva meseca odbornici Skupštine seli su u odborničke klupe. Ispostavilo se da je preko noći vladajuća SNS dnevni red duplirala. Opozicija je predložila nekoliko dopuna dnevnog reda ali 21 “za” bilo je nedovoljno da se o tome i raspravlja. Odbornici opozicije zatim su složno napustili zasedanje.

    Javnosti su se ubrzo obratili sa objašnjavajući svoje razloge, i svoje ideje.

    Nikola Dangubić, SPS

    “Naš izlazak iz skupštine nametnuo se kao jedino rešenje u znak protesta zbog načina kako se u Pančevu odvijaju stvari. Mi želimo da se konstruktivni predlozi makar razmatraju, makar uvaže a ne da se o njima nikada i uopšte ne raspravlja. Mi smo, a to je bitno, uskraćeni za informisanja a na to ide dosta gradskih sredstava. Većina političkih opcija je uskraćena za objavljivanje bilo  kakvog saoptšenje, bilo kakve konferencije za štampu. Jednostavno mediji koji se finansiraju iz sredstava grada ne dolaze na takve naše događaje. “

    “Neprincipijelno je jer do četvrtka bilo je 38 tačaka za ovu sednicu Skupštine Grada a preko noći su se pojavile još 32 tačke. To je stvarno neozbiljno. Ne možemo o tome ni da raspravljamo. Niti možemo da se pripremimo adekvatno za skupštinu. “

    “ Mi smo za svaki normalan dijalog i sa vlašću a ne samo u okviru opozicije. Mi smo za uvažavanje a mislim da toga sada trenutno nema i nadamo se promenama.”

    Nikola Ćebić, DJB

    “Mi ne mislimo da ako neko ima većinu može da odlučuje da li je  noć – dan a dan –noć. Ovo je čista zloupotreba demokratije. Gospoda iz SNS misle da ako imaju većinu mogu da donose odluke baš kako njima padne na pamet. Bezobrazna zloupotreba demokratije je kada se najvažniji materijali za sednicu Skupštine pojavljuju preko noći. To je nedopustivo. “

    “Napuštanje sednice nije bilo dogovoreno. Potpuno je spontano i kompletna opozicija je napustila skupštinu. Verovatno ćemo u nastavku koordinisano odlučivati hoćemo li učestvovati na narednim sednicama. Ali ako ovako ostane sigurno nećemo prisustvovati.”

    “Ne zavisi od nas hoće li biti zajedničkih akcija opozicionih stranaka. Mi smo raspoloženi da se dogovaramo sa svakim ko ne koketira sa vladajućim strukturama. A moje uverenje je da je to slučaj sa kompletnom opozicijom u Pančevu. Siguran sam da postoji prostor da opozicija sarađuje na nekom nivou. Pre svega u radu skupštine a zatim i na različitim izborima, recimo za savete mesnih zajednica.”

    “Predstoje izbori u jednoj mesnoj zajednici i očekujem da će se tu pokazati da je opozicija neuporedivo kvalitetnija od vladajuće stranke. Smatram da će i građani videti da ovde postoje ljudi koji žele da nastave da se bore.  I to, što bi se reklo, brže – jače – bolje nego ranije.”

     

    Dušan Stojić, DS

    “Sva pitanja koja su predstavnici opozicije postavila, a koja su vrlo suvisla i vrlo značajna za Pančevo, naišla su na odijum vlasti. To je stanje koje nije izdrživo. Koje pomera granice ljudske tolerancije i pameti. Tu se ne radi ni o političkoj provenijenciji nego jednostavno o tome da ne postoji interes gradske vlasti i vladajuće stranke da bilo koji problem u Pančevu bude rešen. Eto problem javnih prostora koje niko ne može da upotrebljava, problem javnog informisanja, problem gradske apoteke sa tradicijom dužom od 200 godina – ne postoji dobra volja da se problem reše. “

    “Predlozi za 35 odluka su dostavljeni 18. na 19. maj. A treba ih doneti 19. maja na sednici. Bez objašnjenja se smenjuje direktorka Doma zdravlja. Ja nemam ništa protiv ali igraju se ljudima kao figurama. To mogu da rade sa svojim članstvom, i ljudima koje su postavili a sa nama drugomislećim i mislećim ljudima to nemože. I ovo je jedan pravi izraz  toga kako treba da funkcioniše opozicija i kako ćemo ubuduće funkcionisati. Naše spontano napuštenje sednice   dogovorili smo za 1 minut.”

    “ Mislim da ćemo ići na objedinjavanje. Kotež su sledeći izbori gde ćemo se meriti. To je jedini način na koji možemo da pokažemo svoje nezadovoljstvo. Jer nam nije ugrožen samo politički dignitet nego ovo i dotiče i ljudski. Odnos prema Pančevu ove vlasti je krajnje neodgovoran. To nemožemo da dozvolimo. I to nećemo da dajemo legitimitet.”

     

    Srđan Glamočanin, SRS

    “To su diktatorske metode kako se ovde radi sa skupštinom. Od strane izvršne vlasti potpuno su degradirani i obesmišljeni predstavnici naroda – odbornici u Skupštini Grada Pančeva. Skupština je obesmišljena. Formalizovali su je. I mi tu nemamo šta da tražimo. Civilizacijski skupština je ravnopravna izvršnoj vlasti. U Pančevu nije a to tako nemože da se radi. “

    Slobodana Mrđen, SRS

    “Izgubio se duh parlamentarizma. Ovo predstavlja vređanje zdravog razuma. Da li je po zakonu da dobijemo 35 tačaka dnevnog reda preko noći? Kako da se mi pripremimo? Zašto nisu pre sedam dana poslali? Šta nisu imali vremena? Onda to govori o njihovom javašluku. Njihovoj nemoći.”

    “Mena kao odbornika i građanina vređa što oni misle da mi imamo koeficijent inteligencije broj dečije cipele? Mi smo do sada bili maksimalno tolerantni. Ali ovo je prevršilo čašu. Jednostavno smo morali da napravimo ovaj iskorak. Kako dalje? PA ako oni svoje metode rada ne prilagode pre svega zakonu, i  sednica dobije normalan tok a u salu se vrati duh parlamentarizma mi ćemo u tom trenutku revidirati svoj stav.”

     

     

     

    Pavle Đukić, odbornička grupa Samostalni odbornici (njih 5 bivši LSV)

    “Pritisak i egoizam vladajuće stranke su takvi da ne dopuštaju opoziciji da bilo šta pomeri. Čak ni ono što je najdobronamernije ne žele da čuju niti vide. Naša grupa samostalnih odbornika izašla je iz LSV-a sa željom da bude oslobođena te stege i pritiska stranke koja traži stvari sa kojima se mi ne slažemo. Želimo da doprinesemo i postignemo rezultate pre svega u lokalu, u našem gradu. Da sva energija bude usmerena na rešavanje problem građana Pančeva i naših naseljenih mesta”

    “Slede izbori na Kotežu i biće to prilika da se građani upoznaju sa objedinjenim delovanjem na mikrosredini gde ćemo videti kakve će to rezultate dati. “

     

    Sonja Radivojev, LSV

    “Slažem se sa svim razlozima za napuštanje parlamenta. Stalno sam upozoravala na problem oko smeća u Dolovu a nisu nas ni pozvali na razgovor. Ovo je bio način da na takvo ponašanje upozorimo. Vratiću se da postavim odbornička pitanja o problemima u Dolovu”.

    Posle dva meseca odbornici Skupštine seli su u odborničke klupe. Ispostavilo se da je preko noći vladajuća SNS dnevni red duplirala. Opozicija je predložila nekoliko dopuna dnevnog reda ali 21 “za” bilo je nedovoljno da se o tome i raspravlja. Odbornici opozicije zatim su složno napustili zasedanje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Politika

    GRUPA PANČEVO: Besplatni udžbenici jedan od prioriteta

    Udruženje građana "GRUPA" ističe da je jedan od prioriteta ove organizacije uvođenje besplatnih udžbenika za sve đake u Pančevu. To se odnosi i na sva naseljena mesta, od Banatskog Brestovca […]

    Tribina „Podrži i potpiši ProGlas” u Pančevu

    ProGlas se širi Srbijom! Nakon Zrenjanina, pokretači i potpisnici inicijative će predstaviti ciljeve ProGlasa na tribini u Pančevu, koja će biti održana u sredu, 15. novembra, sa početkom u 19 […]