Pregled nedelje

Pančevo, Pon, 07/12/2015 - 17:09

Aktuelno

Povodom odluke Skupštine Grada Pančeva da ukloni skulpturu „Udovice“  sa platoa ispred zgrade Gradske uprave i da na to mesto postavi spomenik Stevanu Petroviću Knićaninu, udruženja građana Gradjanska akcija, Zenska mirovna grupa, Elektrika, Refraction team i  GRRR uputile su apel gradskoj vlasti u kojoj traže da “Udovice” ostanu na svom mestu. Potpisinici peticije svoj zahtev obrazlažu argumentima da za ovaj čin ne postoji nikakava realna potreba, da bi sama operacija premeštanja previse koštala i dodatno opteretila gradski budžet ionako nedovoljan za sve akutne graske probleme, pre svega one u obrazovanju i zdravstvu.

dve_zene.jpg
Skluptura “Udovica” ili “Dve žene” vajara Save Sandića, simbol je  nenasilja, ljubavi, mira i tolerancije. Zameniti je spomenikom još jednom uniformisanom licu, značilo bi da ideja zajedničkog života i multikulturalnosti različitih etničkih i verskih zajednica, na koju su Pančevci toliko ponosni, biva zamenjena još jednom porukom glorifikacije uniforme i ratova. Potpisnici peticije pozvali su sve građane da im se pridruže i svojim potpisom pomognu da  “Udovica” nastavi svoje dostojanstveno postojanje u centru grada, mestu koje joj pripada.

 

Hronika

auto.jpg
Početkom nedelje u podmetnutom požaru ispred dvorane Apolo, stradalo je vozilo pančevakog advokata, a oštećena su još dva putnička vozila. Brzom i efikasnom intervencijom, pripadnici gradskog MUP-a  priveli su  osumnjičenog protiv koga će biti podneta krivična prijava zbog  sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

 

Svečanosti, proslave, obeležavanja

Crveni krst i Služba za transfuziju Opšte bolnice Pančevo uz podršku Grada Pančeva organizovali su svečanost povodom dodele priznanja višestrukim  davaocima krvi. Ovo je četvrta godina kako se davaocima krvi, grad i zdravstvene službe zahvaljuju na humanosti, a priznajnja i zahvalnice dodeljene su i saradnicima i volonterima, kao i onima koji su organizovali redovne i vanredne akcije dobrovoljnog davanja krvi u proteklih godinu dana. U  2014. godini 3300 davalaca, doniralo 5431 u dozu krvi. Od uzete krvi napravljeno je oko 6500 različitih komponenata, kojima je lečeno oko 1500 bolesnika u Opštoj bolnici Pančevo.

svečanost
svecanost.jpg
Članovi sedam udruženja osoba sa invaliditetom, zajedno sa saradnicima i predstavnicima lokalne samouprave, obeležili su u četvrtak, 3. decembra, u holu Gradske uprave Pančevo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Organizatori manifestacije su Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Pančeva, Učiteljsko pančevačko društvo, emisija „I mi smo tu” i RTV Pančevo. Članovi sedam udruženja osoba sa invaliditetom, zajedno sa saradnicima i predstavnicima lokalne samouprave, obeležili su u četvrtak, 3. decembra, u holu Gradske uprave Pančevo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Organizatori manifestacije su Savet za rodnu ravnopravnost Skupštine grada Pančeva, Učiteljsko pančevačko društvo, emisija „I mi smo tu” i RTV Pančevo. Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se s ciljem da se invalidima omogući jedanko uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu, kao i da bi se skrenula pažnja na probleme s kojima se suočavaju, a to su siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti i isključenost iz društva.

 

Kultura

Pančevo je i protekle nedelje ugostilo mnoge umetnike iz čitavog regiona, al ii pančevačke umetnike, među njima neke, koji, iako više ne žive u rodnom gradu, u isti se rado vraćaju. Jedna od njih je Marija Belić Bibin, dugogodišnja panevačka novinarka, koja sada živi i radi u Novom Sadu. Njen prvenac, roman “Maslina” predstavljen je u Galeriji Bate Mihajlovića  uz izložbu slika koje je, inspirisana romanom naslikala Snežana Aleksić.   Kako navodi autorka ovaj roman predstavlja ljubav, misteriju i rizik, Adama i Evu u 21. veku, kao i duhove, snove, porodične odnose i nezavršenu ljubav iz prošlog života. Ljubavnu priču ispričanu u knjizi i oslikanu na platnu. Ona dodaje da je knjiga ‚‚Maslina" inspirisana muzikom, psihologijom novog doba i krizama identiteta kroz koje svako od nas porolazi.  U okviru festivala ženskog stvaralaštva "Hajde da virimo" (HDV) odigrana je  pozorišna predstava  "Intimno" u režiji Dejana Cicmilovića.  Predstаvа „Intimno”, rаđenа po tekstu „Viktimološkа pričа” Leonа Kovke, nаstаlа je u produkciji Teаtrа „Ubuntu”. Festival ženskog stvaralaštva, HDV, održan je  po prvi put u Pančevu u organizaciji Bijenala umetničkog dečjeg izraza (BUDI). U biblioteci Doma kulture u Omoljici promovisan je roman "Srpsko srce Johanovo", zasnovan na istinitoj priči, autora Veselina P. Dželetovića. O romanu, koji iznosi neverovatnu priču o trgovini ljudskim organima i stradanju Srba na Kosmetu, govorili su autor, Ilija Betinski, pesnik i književnik i Slobodan Rosić, predstavnik beogradske izdavačke kuće "Poeta", u čijoj štampi je izašao roman u čak 12 izdanja. Organizator književne večeri sa Veselinom Džetalovićem je Dom omladine u saradnji s Domovima kulture u naseljenim mestima. Naredno druženje sa ovim autorom zakazano je za 8. decembar u Domu kulture Dolovo. Organizator književne večeri sa Veselinom Džetalovićem je Dom omladine u saradnji s Domovima kulture u naseljenim mestima. Naredno druženje sa ovim autorom zakazano je za 8. decembar u Domu kulture Dolovo. Drugi roman spisateljice iz Pančeva Aleksandre Mihajlović „Kroz prstohvat cimeta“,predstavljen je u dovrani Apolo. Knjiga ima dve niti - istorijsku i savremenu, a  kritika kaže da je Aleksandra Mihajlović prva srpska spisateljica koja se pozabavila temama kao što su prostitucija na filozofsko-istorijski način: „Zaplet dostojan krimi romana, iako to ovaj roman, u svojoj suštini, nije. Ali je zato jedna od njegovih tema – tema koja je gotovo tabu u savremenoj srpskoj književnosti, iako bode oči čak i u tabloidnoj štampi i na društvenim mrežama. '' – Ljiljana Šop.  U Štabu Pogon održano je  veče poezije  mladog  pančevačkog  pesnika Stefana Stanojevića. Stefan je trenutno u potrazi za izdavačem kako bi objavio svoju prvu samostalnu zbirku poezije. Negova poezija je svojevrsna kritika društva, meterijalnog, bezivotnosti i bezdušnosti, ali se bavi i uzdizanjem života i ljubavi.

koncert
elektricni-orgazam.jpg
 35 godina postojanja bend   "Električni orgazam" proslavio je koncertom u pančevačkom Apolu. Tokom svoje karijere "Orgazam" je snimio preko petnaest albuma, pet singlova, kompilacija, kao i legendarne filmske muzike "Kako je propao rokenrol" i Crni bombarder". Jedan od nosilaca “novog talasa” Električni orgazam ostaje veran sebi i svojoj publici, među kojima su i  oni koji u vreme nastanka ovog benda nisu bili ni rođeni.


Marketing

Najnovije vesti