• Pregled nedelje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Priznanje, proslave i obeležavanja 

    Pančevo je dobitnik priznanja “BEES AWARD 2015” za jasno opredeljenje ka racionalnom korišćenju energije, podizanje nivoa energetske efikasnosti i korišćenja alternativnih izvora energije verifikovanom kroz Strategiju razvoja grada Pančeva do 2020. godine, kao i kreiranje pozitivnog i podsticajnog ambijenta sa privrednim sektorom, stručnom javnosti i građanstvom. Ovo priznanje svečano je uručeno gradonačelniku Saši Pavlovu na Međunarodnoj biznis konferenciji “BEES 2015” na temu razvoja tržišta energetske efikasnosti kroz nove modele finansiranja, održanoj u beogradskom Sava centru. 

    Spektakularni vatromet, koktel, DJ nastup i projekcije četiri najnovija filmska ostvarenja, obeležili su svečano otvaranje prvog CineStar bioskopa u Srbiji u pančevačkom Aviv Parku i  dolazak kompanije Blitz CineStar na naše tržište – vlasnika najvećeg lanca multipleksa i jednog od najuticajnijih regionalnih brendova. 

    Svečanom proslavom, koja je održana 18. decembra u dvorani Apolo Doma omladine, obeleženo je 40 godina rada ove ustanove. Proslavi su prisustvovali gradonačelnik Saša Pavlov, prvi direktor Doma omladine Stojan Boškov, članovi Gradskog veća, zaposleni u Domu omladine, brojni saradnici i prijatelji ove ustanove. 

    Nakon obraćanja zvaničnika, prikazan je film o 40 godina rada Doma omladine koji je izradila „Wagner production“, a goste je zabavljao trio Nevene Račić.

    Trinaesto izdanje Drafta, omladinskog informatora, posvećeno je ovoj godišnjici i obrađuje teme koje je od 1975. godine priređivala ova institucija. Draft magazin, koji se bavi kulturnim dešavanjima, postoji od leta 2013. godine i priređuju ga srednjoškolci/ke i studenti/kinje. 

    Gostovanja, izložbe i noviteti

    Protekle nedelje, u čitaonici Gradske biblioteke, u saradnji sa udruženjem Las Hentes, održana je tribina pod nazivom „Vera i istina“. Gostovao je filozof, pisac i publicista Vladimir Medenica. 

    U dvorani Apolo, pančevačka publika je imala priliku da vidi i čuje Miletu Prodanovića, Dušana Vejnovića i Dimitrija Bukvića koji su čitali svoje najbolje kratke priče. Do sada su ljubitelji kratkih priča morali da odlaze u Kikikindu ili u Beograd, a sada su ovi pisci posetili i naš grad. 

    Ovogodišnji predstavnik Republike Srbije na 56. Bijenalu umetnosti u Veneciji, Ivan Grubanov, predstavio je svoj rad u vidu bilborda i plakata na fasadama dvorane „Apolo“ Doma omladine i Galerije savremene umetnosti Kulturnog centra u Pančevu.
    Deset pozvanih umetnica, svoja promišljanja na temu Tehnologija sopstva, prezentovale su kroz izložbu koju su Pančevci mogli da posete u prostorima Galerije savremene umetnosti, Foajeu kulturnog centra i javnom prostoru grada Pančeva. 

    Ljubitelji pozorišta, imali su priliku da u Kulturnom centru pogledaju predstavu „Rodoljubci“, u režiji Andraša Urbana. 

    Ljubitelji klasične muzike imali su priliku da uživaju u nastupima solo pevača prof. Tatjane Stojiljković, koji su priredili tradicionalan novogodišnji koncert u sali Muzičke škole „Jovan Bandur”, a oni koje vole zvuk pank i rok muzike, dočekali su dva nova spota i dva singla pančevačkih autorskih bendova. Grupa „Vibrator u rikvec“ objavila je spot za  treći po redu singl „Stereo jezik“, „BUČ KESIDI“ objavio je svoj prvi muzički spot za pesmu  „Jaa (imam plaan)“, hip hop duet Lider i Bata Parke objavili su spot za pesmu „Rupa u mozgu“ sa EP-a „Lokalni mozak“, a bend „Raskid013“ je, povodom svog prvog rođendana, obradovao publiku izlaskom dva nova singla- „Izbačena“ i „Želim da znaš“

    Uspešna humanitarna akcija 

    Akcija prikupljanja novca za pomoć u lečenju Vladimira Đorđevića, našeg sugrađanina, protekla je uspešno.Na humanitarnom bazaru, koji je održan 12. i 13. decembra, u igraonici „Šareni svet“, prikupljeno je oko 80 000 dinara. Porodica Đorđević zahvaljuje svima koji su učestvovali u dobrotvornoj akciji. 

    Podsećamo da svi koji žele da pomognu našem devetogodišnjem sugrađaninu da otputuje u Tursku na operaciju ciste na mozgu, za koju je potrebno 27.000 evra, svoje donacije mogu uplatiti na račun Siniše Đorđevića broj 340-32110017-94 kod „Erste banke”, sa naznakom „Pomoć za Đordjević Vladimira”. Za uplate iz inostranstva aktivan je račun iban:RS35340764316401299932 SIF-kod je GIBARS22 , kontakt: [email protected]

    Novac je moguće ubaciti i u donatorske kutije koje se nalaze u svim objektima Apoteke Pančevo, u marketima „Dis” i „Idea“, u prodavnici „Uradi sam“, kao i u zgradi Suda. 

    Emilija Šimšić

    Veliko priznanje našem gradu, otvaranje novog bioskopa, obeležavanje 40 godina Doma omladine, humanost građana i muzička stvaralaštva naših mladih sugrađana, obeležili su proteklu nedelju u Pančevu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]