• Prof. dr Janković o „Slovenima Banata – prvih hrišćana u Podunavlju“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO – Predavanje na temu „Sloveni Banata – prvi hrišćani u Podunavlju“ održao je arheolog, doktor nauka Đorđe Janković, u petak, 12. februara, u Gradskoj biblioteci Pančevo. 

    Srpski arheolog, i profesor univerziteta, Đorđe Janković zastupa tezu da su Sloveni poreklom iz Podunavlja. Na predavanju u biblioteci izložio je podatke svojih istraživanja, i pružio razloge u prilog svoje teze. Različita ostava, pronađena u arheološkom nalazištu Židovar na reci Karaš, blizu Jasenova (Bela Crkva), zatim izgled nalazišta, kao i položaj gde je nađena ostava, podstakli su profesora na pomenuto uverenje.

    Prva arheološka istraživanja lokaliteta Židovar izvršena su odmah posle Drugog svetskog rata, a njihovo težište stavljeno je na Keltski grad. Međutim, prof. dr Janković ukazao je na izgled ovog nalazišta, koji nema bedeme, i zgrade zidane kamenjem, karakteristične za Kelte. Takođe, na ovom mestu primećeno je malo uzvišenje, verovatno nastalo dejstvom Karaša, a koje se odnosi na još jednu mogućnost određenja ovog nalazišta – da je to bilo guvno. Ovo je mišljenje koje profesor razmatra. S obzirom da su guvna mogla da budu svetilišta, on pretpostavlja da se tu nalazio hram.

    Osim toga, u ovom nalazištu pronađene su fibule, kopče koje drže odeću na ramenima, a koje pripadaju sveštenicima i episkopima. Najdragoceniji nalaz, kutija sa krstom, u kojoj se nalaze dva prstena, koristila se tokom pričesti. To sve ide u prilog teze da se tu nalazilo svetilište, odnosno hram. Međutim, zanimljivo je da, prema profesorovom mišljenju, pronađena kutija i dva prstena, potiču iz hrišćanskog ranog doba.

    To su najstariji hrišćanski predmeti uopšte poznati u svetu. To deluje neverovatno, ali u Brestoviku, nalazi se grobnica, u kojoj je sačuvana veoma oštećena ikona, datirana zbivanjima oko 315. godine. Imamo datum te ikone, to je jedna od najstarijih ikona sačuvana na svetu. Mi posedujemo blaga kojih nismo svesni – rekao je prof. Janković. 

    Osnovna implikacija profesorovih razmatranja jeste da su ovi predmeti pogrešno datirani, jer se veruje da pripadaju prvom veku stare ere, dok prof. dr Janković smatra da je pokazao da potiču iz prvog veka nove ere. Dva bronzana prstena, pronađena u pomenutoj kutiji, ukazuju na mlađe doba. Uprkos rasprostanjenim shvatanjima, izloženim u našim udžbenicima, on ističe da se tu potkrala greška, za koju su odgovorni i istoričari i arheolozi podjednako. 

    Referat o Židovaru je u Beogradu dočekan na nož; to je atak na kolege, sasvim neprimenjeno nauci. Međutim, on je objavljen u Rusiji. Činjenice, izražene na pravilan način, ne bi bile objavljene. Potrebno je vreme da oni to shvate, i da povežu – objašnjavao je dalje profesor. 

    Arheolog Đorđe Janković je još istakao da su razlozi za ovo neprihvatanje verovatno politički potkovani, jer je, po ulasku u Evropsku zajednicu, logično da se ova istraživanja tumače progermanski. Nakon što su njegove tvrdnje odbačene, i, pošto je naišao na opšte neslaganje na katedri za arheologiju, profesor je udaljen sa Filozofskog fakulteta u Beogradu (2009). Ovaj čin je izazvao zabrinutost u Srpskom arheološkom društvu, kao onemogućavanje slobodnog naučnog rada, i slobode mišljenja. Teškoća se sastoji u tome što njegove tvrdnje nije moguće opovrgnuti, niti bilo koju od sukobljenih strana dokazati. 

    Predavanje je priređeno u organizaciji Gradske biblioteke Pančevo. 

    Jelena Katana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija