Sport

Andrea Stojadinov danas putuje na Svetsko prvenstvo u Čile

Pančevo, Ned, 06/08/2017 - 13:30
Aleksandar Stojković

Sve nas Pančevce, ljubitelje sporta, nedavno je obradovala vest da je mlada Pančevačka džudistkinja Andrea Stojadinov osvojila zlatnu medalju na Evropskom olimpijskom festivalu mladih u Đeru (Mađarska). Međutim, ovu sedamnaestogodišnju devojku sledeće nedelje čeka još jedno veliko takmičenje - Svetsko prvenstvo.

Andrea trenira dva ili tri puta dnevno u Hali sportova na Strelištu. Kako je letnji raspust, malo je drugih džudista pa joj je brat glavni sparing partner.

- Pretoplo je ovih dana i nisu baš najsjajniji uslovi, ali je moj brat tu da me uvek podrži.

Zanimalo nas je kako je počela da se bavi ovim sportom.

- Kada sam imala dve godine moj brat je počeo da trenira, pa su mene dovodili na trening gde sam ja trčkarala po strunjačama i igrala se sa svima. Sa četiri godine sam, iako sve kroz igru, i sama probala.

Andrea kaže da ne zna za porodicu koja detetu pruža veću podršku od njene. Brat s njom trenira, a otac i majka joj prave društvo na takmičenjima. 

Ona je učenica pančevačke Gimnazije. Završila je drugu godinu. Pitali smo je kako uklapa sport i školu.

- Kada dođe period testova i ispitivanja uglavnom malo spavam preko noći. Ostajem budna do tri – četiri ujutro da bih učila. Dobri su profesori, imaju razumevanja i stvarno imam punu podršku sa te strane.

Sada je veoma uspešna takmičarka. Samo 2016. i 2017. godine osvojila je bronzanu i srebrnu medalju na Evropskim prvenstvima, zlato na Evropskom kupu, već pomenuto zlano na Evropskom festivalu mladih i još mnogo medalja na Evropskim kupovima...

- Prvi uspesi nisu došli brzo. Sigurno je prošlo tri – četiri godine dok nisam osvojila prvu zlatnu medalju na nekom malo jačem turniru. Taj rad svih ovih godina se isplaćuje sada.

Poslednju u nizu tih medalja je osvijila na Evropskom festivalu mladih u Mađarskoj.

- U Mađarskoj je bilo baš dobro. Mnogo nam je pažnje poklonjeno. Od samog puta, gde su ceo grad blokirali da mi prođemo, a na samom otvaranju bili su neki ljudi koji su veoma bitni u sportu. Lepa atmosfera i divno iskustvo.

U nedelju Andrea putuje u Santjago(Čile) gde će se takmičiti na Svetskom prvenstvu.

- Uvek bi mi voleli da osvojimo medalju, ali samo Svetsko prvenstvo je jako i tu ne može niko da se potceni. Neće tu doći slabi takmičari. Ne bih volela da izgubim prvi meč, a ako dobijem prvi nadam se da će sve ići dalje lepo.

Uživali smo u razgovoru sa mladom i uspešnom džudistkinjom iz našeg grada. Na kraju smo joj poželeli puno uspeha na takmićenju uz želju da objavimo opet vest o osvajanju medalje.

 

 

 

 

 

 

 

 Marketing

Najnovije vesti