• Dušanka Gavrilović i Igor Stanojević pobednici Pančevačkog maratona (FOTO)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 7. avgust – U Narodnoj bašti je u subotu održan četvrti po redu Pančevački maraton, koji je oborio rekord prethodnog po broju učesnika, pošto je nastupilo čak 87 takmičara u maratonu i polumaratonu. Pobednici u maratonskoj trci su Dušanka Gavrilović iz Sremske Mitrovice i Igor Stanojević iz Prokuplja, dok su u polumaratonu prvi kroz cilj prošli Petar Novković i Katarina Pohlod, takođe iz Prokuplja.

    Pančevački maraton počeo je kao Hamburg maraton, kada je grupa prijatelja maratonaca želela da trči trku dugu 42 kilometara, a nije im bilo važno da li će to biti glamurozna trka, već su sami doneli sve što im je potrebno tokom trke, poput okrepe vode i suplemenata. Iz godine u godinu organizacija je napredovala i bivala ozbiljnija, vodilo se računa i o detaljima, pa je polako uvedeno i elektronsko merenje vremena, a kako je organizatorima, zbog većeg broja učesnika i znatno zahtevnije organizacije, bila potrebna pomoć, u organizaciju Pančevačkog maratona su se ove godine uključili ‚‚Pančevački maratonci“ i Planinarsko-ekološki klub ‚‚Soko“

    – Prezadovoljni smo organizacijom, ove godine je došlo oko 30 takmičara više nego na prethodni maraton, pa smo vrlo zadovoljni i odzivom takmičara. Zbog kapaciteta ove kružne staze morali smo neke takmičare i da odbijemo, jer je bila velika zainteresovanost, naročito za polumaraton. Ove godine je nas mnogo više uključeno u organizaciju, pomogla nam je i Turistička organizacija Pančeva, ‚‚Soko“, ‚‚Zelenilo“ i ‚‚Crveni krst“. Više nisam ja sama u ovome, vodim ideju, ali velika grupa ljudi sad učestvuje u organizaciji, istakao je Ninoslav Rašković, začetnik Pančevačkog maratona. 

    Maraton je imao i humanitarni karakter, pošto je deo novca od startnina (kotizacija za učešće na trci), koji nije utrošen na organizaciju maratona, uplaćen za lećenje malog Pančevca Vladimira Đorđevića, koji je otvorio 4. Pančevački maraton.

    – Humanost je iznad svega. Ove ljude je nosila humanitarna ideja, da ova trka bude trka fer-pleja, trka prijateljstva. I moja ideja o Pančevačkom maratonu je da ne bude klasično rivalstvo na stazi, za to postoje neke veće i skuplje trke, a jednostavno takmičari pančevački maraton shvataju kao domaćinsku i prijateljsku trku i tako se i osećaju, dodao je Rašković. 

    Maratonci su na trim stazi u Narodnoj bašti trčali 37 krugova, dok su polumaratonci ‚‚obrnuli“ 19 krugova. Posle nešto manje od 3 sata prvi je kroz cilj u maratonskoj trci prošao Ivan Stanojević iz Atletskog kluba ‚‚Topličanin“ (2:56,30), tri minuta kasnije Mihail Šulja (AK ‚‚MaratonKO“ – Kovačica) je završio trku na drugom mestu (2:59,51), dok je treće mesto pripalo Goranu Vendleneru članu ‚‚Vojvodine“ (3:10,53). U konkurenciji dana prvo mesto je zauzela Dušanka Gavrilović (4:16,30), drugo Veri Velimirović (4:19,44), dok se na najniži stepenik pobedničkog postolja popela Anja Mioč (4:22,38).

    – Zahvalio bih se organizatoru. Organizacija je bila zadovoljavajućem nivou, bilo je dovoljno okrepe, što je na ovako dugim i iscrpljujućim trkama veoma važno. Što se tiče staze nije bilo gužve kao što smo očekivali, s obzirom na to da staza nije zatvorena za šetače i druge trkače. Vremenski uslovi su bili dobri i bilo je prijatno trčati u ovom vremenskom periodu od 20 časova, tako da je sve to uslovilo da na neki način postignem ovo vreme. U početku trke smo Mihail Šulja i ja išli zajedno, a posle toga sam malo pojačao i završio prvi. Moji konkurenti nisu bili mnogo iza mene, to su sve vrhunski takmičari i samo pohvale imam za njih. Prvi put učestvujem na Pančevačkom maratonu. Sa maratoncima iz Pančeva se takmičim u okviru Balkanske trkačke lige, poznajemo se skoro svi i viđamo se na trkama, pa sam zahvaljujući njima i čuo za ovaj maraton. Maratonci ‚‚Topličanina“ su došli ovde da ispoštuju njih, njihov trud, ljude koji su ovo organizovali i ovaj grad, istakao je Igor Stanojević, pobednik Pančevačkog maratona.  

    Tri prvoplasirana maratonca i tri provoplasirane maratonke dobili su medalje i unikatne crepove sa simbolima grada Pančeva. Prva tri mesta u polumaratonskoj trci, koju su takmičari trčali kao gosti i kao podrška maratoncima, zauzele su redom Katarina Pohlod (1:44,03), Biljana Marković (1:55,29) i Katarina Popov (2:01,48). dok je u konkurenciji trkača prvi kroz cilj prošao Petar Novković iz Prokuplja (1:32,24), drugi je bio Nemanja Katanić iz Kule (1:38,40), dok je treće mesto zauzeo Jovan Damjanović (1:41,31). 

    T. M.

    PANČEVO, 7. avgust – U Narodnoj bašti je u subotu održan četvrti po redu Pančevački maraton, koji je oborio rekord prethodnog po broju učesnika, pošto je nastupilo čak 87 takmičara u maratonu i polumaratonu. Pobednici u maratonskoj trci su Dušanka Gavrilović iz Sremske Mitrovice i Igor Stanojević iz Prokuplja, dok su u polumaratonu prvi kroz cilj prošli Petar Novković i Katarina Pohlod, takođe iz Prokuplja.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport

    Četiri bronze za SD Pančevo 1813 u Smederevu

    Proteklog vikenda u Smederevu je održano Prvenstvo Srbije po A programu za seniorske kategorije sportskom vazdušnom puškom i pištoljem, na kojem je veoma uspešno nastupilo osam takmičara […]

    Tekvondo: Pančevci uspešni na Državnom prvenstvu

    Na Državnom prvenstvu za seniore i forme u Tekvandou održanom 24. marta u Beogradskoj hali sportova Ranko Žeravica pančevački klub "Koloseum" je prestavljalo 7 takmičara. U veoma teškoj i […]