• Filip Vlajić vicešampion Balkana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pančevac Filip Vlajić osvojio je srebrnu medalju na 1. Otvorenom prvenstvu Balkana u powerlifting-u i mrtvom dizanju održanom u Bačkom Petrovcu. Vlajić, bivši atletičar, je do svoje prve medalje u ovom sportu došao obaranjem ličnog rekorda u mrtvom dizanju u kategoriji takmičara do 75 kg, svih uzrasta (tinejdžeri, juniori i seniori). 

    Prvo Otvoreno prvenstvo Balkana u powerlifting-u organizovali su Klub sportova snage ‚‚Stena“ iz Bačkog Petrovca i Svetska ujedinjena amaterska powerlifting federacija (WUAP). Predsednik i predstavnik ove federacije u Srbiji, Jan Paulini doneo je odluku da takmičari na prvom balkanskom prvenstvu mogu da biraju da li će se takmičiti u powerlifting-u, koji se sastoji od tri discipline: potisak sa grudi (Bench press), čučanj (Squat) i mrtvo dizanje (Deadlift) ili samo u jednoj od ovih disciplina, mrtvom dizanju. Kako je mladom FIlipu Vlajiću ovo prvo takmičarski nastup u ovom sportu, on je odlučio da se nadmeće samo u mrtvom dizanju, pošto mu je to ujedno i najrazvijenija disciplina. Student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja doneo je odluku i da se takmiči u otvorenoj, umesto u juniorskoj kategoriji kojoj po godinama pripada. U njegovoj otvorenoj kategoriji do 75 kilograma nastupilo je 10 veoma kvalitetnih i iskusnih powerliftera. Otvorio je takmičenje uspešno podignutim tegovima težine 160 kilograma, a zatim je u drugom pokušaju izjednačio lični rekord uspešnih dizanjem 175 kg. Poslednji pokušaj, od 185 kg mu je osim ličnog rekorda doneo i srebrnu medalju na prvenstvu Balkana.

    – Ja sam se odlučio da prvi pokušaj bude sa 160 kg. Konkurenti su prijavljivali veće kilaže, što me je malko uplašilo i povećalo moju tremu pred nastup. Međutim usledio je drugi pokušaj sa 175 kg i finalni od 185 kg, koji mi je doneo vicešampionsku titulu. Trećim pokušajem sam ostvario cilj koji sam sebi postavio pred odlazak i to me posebno čini srećnim. Sva tri pokušaja su bila uspešna i tehnički lepo izvedena, istakao je Vlajić.  

    Preostala dva mesta na pobedničkom postolju pripala su seniorima, iskusnim dugogodišnjim takmičarima u ovom sportu. Novi prvak Balkana je podigao 200 kg, dok je za bronzanu medalju bilo dovoljno podići 180 kg iz mrtvog dizanja. Imajući u vidu iskustvo Filipovih konkurenata, ali i činjenicu da se mnogo duže bave ovim sportom, njegov uspeh dobija na značaju, pošto se, uz veoma stručan rad, powerlifting-om bavi manje od godinu dana.

    – Smatram da će takmičenje u ovom sportu u buduće mnogo uticati na proširivanje mojih znanja vezanih za sturku i kondicionu pripremu sportista, pošto je danas kondiciona priprema nezamisliva bez rada u teretani. Trenutno privodim studije, i primenjuje stručan rad u nekoliko klubova, pošto obavljam funkciju pomoćnog trenera u AK „Dinamo“ i kondicionog trenera u ŽRK-u ‚‚Dinamo“, gde zajedno sa Branom Jovanovim, Ivanom Petkovićem i Goranom Belićem pripremam momke za početak lige. Ovom prilikom bih želeo da se zahvalim Miši Beliću, koji mi je bio podrska takmičenju i svim prijateljima koji su mi pomogli i podržali me na putu da postanem vicešampion Balkana. 

    Filip Vlajić, posle ovog odličnog rezultata i velikog uspeha neće mnogo odmarati, pošto ga sa kolega iz Powerlifting kluba ‚‚Spartans“ iz Pančeva, očekuju pripreme za naredno takmičenje. Ovaj klub će zajedno sa Ujedinjenin srpskim powerlifting savezom, 26. septembra biti domaćin 2. Otvorenog prvenstva Vojvodine u bench press-u po GPC pravilima (Globalni powerlifting komitet). Takmičenje će biti održano u Tehničkoj školi ‚‚23. maj“ sa početkom u 11 časova.

    T.M.

    Pančevac Filip Vlajić osvojio je srebrnu medalju na 1. Otvorenom prvenstvu Balkana u powerlifting-u i mrtvom dizanju održanom u Bačkom Petrovcu. Vlajić, bivši atletičar, je do svoje prve medalje u ovom sportu došao obaranjem ličnog rekorda u mrtvom dizanju u kategoriji takmičara do 75 kg, svih uzrasta (tinejdžeri, juniori i seniori). 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Sport

    Četiri bronze za SD Pančevo 1813 u Smederevu

    Proteklog vikenda u Smederevu je održano Prvenstvo Srbije po A programu za seniorske kategorije sportskom vazdušnom puškom i pištoljem, na kojem je veoma uspešno nastupilo osam takmičara […]

    Tekvondo: Pančevci uspešni na Državnom prvenstvu

    Na Državnom prvenstvu za seniore i forme u Tekvandou održanom 24. marta u Beogradskoj hali sportova Ranko Žeravica pančevački klub "Koloseum" je prestavljalo 7 takmičara. U veoma teškoj i […]