• Danas počinje primena Zakona o lobiranju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Danas počinje primena prvog Zakona o lobiranju u Srbiji, a na jesen bi trebalo da dobijemo i prvog registrovanog lobistu. Zato uskoro počinju treninzi i obuke onih koji žele da se bave lobiranjem.

    Zakon bi trebalo da rasvetli ko može da utiče na donosioce odluka od opštine do države, ko ga angažuje, i sa kojim ciljem. Lobisti će biti pojedinci ili firme koji se registruju za to i prođu obuku u Agenciji za borbu protiv korupcije.

    „Mi smo spremni, uključujući i to da imamo ovlašćene predavače. Mora da bude registrovano, da se zna koji lobista je pristupio kom funkcioneru. Mi možemo da proverimo izveštaj lobista i lobiranih lica i to da uporedimo“, kaže Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupucije.

    Nemanja Nenadić iz organizacije „Transparentnost Srbija“ kaže da je zakon o lobiranju jedan od poslednjih antikorupcijskih zakona koje Srbija nikada nije imala i koji sada počinje da se primenjuje.

    „Svakako da je to dobro samo po sebi, međutim, iskustva iz zemalja regiona pokazuju da su ti zakoni u velikoj meri ostali mrtvo slovo na papiru, da je veoma mali broj registrovanih lobističkih aktivnosti“, kaže Nenadić.

    Lobiranje počinje pismenim zahtevom lobiste lobiranom licu – koji o tome sastavlja izveštaj.

    „Prvi put imate mogućnost da uvidom u registar vidite ko je uticao na koga, i samim tim se svi neformalni savetnici i sva neformalna lobiranja pomeraju u sivu zonu“, kaže Nenad Vuković iz Društva lobista Srbije. 

    Transparentnost i provera 

    Sikimić kaže da mora da se očuva javni interes, mora da bude transparentno i da bude podložno proveri.

    „I lobirano lice, funkcioner koji učestvuje u donošenju opštih akata sve vreme mora da ima javni interes i da nikada ne prekrši to načelo“, kaže Sikimić.

    Zaposlenom licu u vlasti, kao i onima za čiji izbor vlast daje saglasnost, zabranjeno je da se bave lobiranjem. Isto tako i bivšim funkcionerima naredne dve godine. 

    „U Briselu postoji jedan važan transparensi registar koji se postepeno ojačava i tamo važi pravilo: nema registracije – nema razgovora“, kaže Vuković.

    Italijansko lobiranje dovelo je do toga da Evropska investiciona banka uspori davanje sredstava za slovenački projekat Divača–Kopar. Primer lobiranje je i uvođenje kvota za uvoz čelika u EU, kada se i Srbija našla na spisku zemalja kojima je ograničena trgovina – jer proizvodi kineski čelik.

     

     

    Danas počinje primena prvog Zakona o lobiranju u Srbiji, a na jesen bi trebalo da dobijemo i prvog registrovanog lobistu. Zato uskoro počinju treninzi i obuke onih koji žele da se bave lobiranjem.

     
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]