• Dekani upozoravaju: Studenti na privatnim fakultetima za tri meseca završe dve godine studija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Na Univerzitetu u Beogradu ove godine je upisano 1.800 studenata manje nego pre pet godina, a taj trend je izraženiji iz godine u godinu i kada je reč o brucošima koji se upisuju na budžet, ali i samofinansirajućima.
    Ovo je rečeno na sednici Senata Univerziteta u Beogradu, gde je navedeno i da je smanjeno interesovanje za društveno-humanističke nauke, tehničke nauke i matematiku, a da je jedino za fakultete medicinske struke interesovanje veliko, pišu Novosti.
     
    Dekani državnih fakulteta kao problem ističu jaku konkurenciju privatnih univerziteta koji, kako su ocenili, ne biraju sredstva da privuku studente.
     
    „Prelazak na privatne univerzitete veliki je problem za Fakultet za sport i fizičku kulturu. Mi smo zbog toga i na velikim novčanim gubicima“, istakao je dekan ovog fakulteta prof. dr Saša Jakovljević i upozorio na mnoge sumnjive radnje privatnih fakulteta koje oni preduzimaju da bi privukli studente.
     
    Dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Zoran Mirković naveo je primer jedne studentkinje koja je sa ovog prešla na privatni fakultet i za tri meseca položila ispite koji se na državnom polažu dve godine, pa fakultet, kaže Mirković, razmišlja da podnese tužbu.
     
    Branislav Boričić, dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu, naveo je da se i oni suočavaju sa istim problemom, da studenti odlaze na privatne fakultete gde ekspresno završavaju studije. On je ukazao i na problem „pranja diploma“ koji podrazumeva da studenti koji završe privatne fakultete upisuju master i doktorske studije na državnim kako bi naknadno stekli ugled.
     
    Kao izlaz iz ove situacije Miomir Despotović, dekan Filozofskog fakulteta, naveo je uvođenje novih programa, ali taj problem pravi previsoka cena akreditacije.
     
    „Mi imamo 10 studijskih programa na tri nivoa i sledeće godine, kada fakultet treba da se akredituje, moraćemo da platimo 18 miliona dinara. Mi te pare nemamo. Ja tada neću biti dekan, ali ću savetovati da se to ne plati po cenu da se Filozofski fakultet ne akredituje“, rekao je Despotović.
     
    Neki dekani upozorili su da pojedinim fakultetima preti gašenje ukoliko nešto ne preduzmu da privuku studente. Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović istakla je da su potrebni budžeti za promotivne aktivnosti, ali i da će država morati da pomogne nekim fakultetima da se akredituju, jer oni nemaju dovoljno novca.
     

    Na Univerzitetu u Beogradu ove godine je upisano 1.800 studenata manje nego pre pet godina, a taj trend je izraženiji iz godine u godinu i kada je reč o brucošima koji se upisuju na budžet, ali i samofinansirajućima.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]