• Dobio otkaz zbog odlaska u toalet, sad moraju da ga vrate na posao

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarstvo za rad odbilo je žalbu kompanije DIS i potvrdilo odluku inspekcije da se radnik te kompanije Ivica Kostić koji je dobio otkaz, između ostalog, zbog zadržavanja u toaletu, vrati na posao do okončanja sudskog spora.

     

    Kako piše sajt Radnik.rs, kompanija DIS izvršila je akt diskriminacije prema Kostiću na osnovu njegovog ličnog svojstva – članstva u sindikalnoj organizaciji, piše u mišljenju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti koje je inspekcija rada uzela u obzir prilikom donošenja odluke o vraćanju na posao. Ivica Kostić je, prema navodima iz rešenja inspekcije rada, dobio otkaz jer je „prekoračio vreme za korišćenje pauze u toku rada„, nije nosio zaštitnu opremu u magacinu i „iznosio neistinite informacije na portalu sa ciljem umanjenja ugleda ovog poslodavca“.
     
    Kostić se povodom otkaza obratio inspekciji. On tvrdi da je otpušten jer je sindikalni lider i osnivač „Samostalnog sindikata trgovine Srbije“ u kompaniji DIS. Iz inspekcije rada su, nakon sprovedenog nadzora, naveli da je DIS povredio pravo radnika.
     
    U rešenju inspekcije piše da „fiziološke potrebe zaposlenog i njegovo ponašanje uslovljeno njegovim zdravstvenim stanjem ne mogu se smatrati povredom radne discipline, niti se inače mogu uračunavati u odmor u toku radnog vremena“.
     
    Samo praćenje zaposlenog koliko puta odlazi u toalet i slično ukazuje na akt diskriminacije„, piše takođe u ovom rešenju.
     
    Iz inspekcije takođe konstatuju da i drugi razlozi za otkaz ne daju osnov za drugačiju odluku inspekcije. Između ostalog, jedan od razloga je i nenošenje opreme za zaštitu na radu. Međutim, kako se navodi, ne postoje pisani dokazi da je poslodavac zadužio radnika zaštitnom opremom (šlemom) da bi mogao da otkaže ugovor o radu zbog toga što je nije nosio.
     
    Kompanija DIS se žalila na ovo rešenje inspekcije kojim je Kostić vraćen na posao navodeći da inspekcija ne treba da ocenjuje opravdanost i osnovanost otkaza, već da to radi sud. DIS je takođe imao primedbu i na to što je inspektorka uzela u obzir mišljenje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.
     
    Ministarstvo za rad je odbacilo ovu žalbu kao neosnovanu i potvrdilo odluku inspekcije rada da se Ivica Kostić vrati na rad do okončanja sudskog spora. O zakonitosti ovog otkaza konačnu reč daće sud.
     
    DIS: Krstić nije dobio otkaz jer je sindikalni lider
     
    Iz kompanije DIS su na pitanje portala Radnik.rs da li je na otpuštanje Ivice Kostića uticala njegova sindikalna aktivnost, odgovorili da „ne postoji nikakva veza između otkaza ugovora o radu Ivice Kostića i njegovog sindikalnog angažmana“. Iz DIS-a su takođe naveli da je Ivica Kostić imao obavezu nošenja zaštitnog šlema u magacinu, što nije činio i to je bio jedan od razloga navedenih u otkazu.
     
    Na ulazu u magacin su postavljeni zaštitni šlemovi koji su na raspolaganju za te svrhe. Kostić Ivica je, kao i svi ostali zaposleni sa ovom, a i ostalim procedurama bezbednog i zdravog rada upoznat, a o tome postoji i pisani trag u vidu njegove izjave„, navodi se u odgovoru.
     
    Iz DIS-a ističu i da su svi nalozi koje je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti u svojoj preporuci dao ispunjeni.

    Ministarstvo za rad odbilo je žalbu kompanije DIS i potvrdilo odluku inspekcije da se radnik te kompanije Ivica Kostić koji je dobio otkaz, između ostalog, zbog zadržavanja u toaletu, vrati na posao do okončanja sudskog spora.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]