• DRAKONSKE KAZNE: Za prikrivanje počinioca saobraćajnog prekršaja kazna od 120.000 dinara

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

     

    Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđaju i drastično povećenje pojedinih kazni

    Jedna od predloženih odredbi je povećanje kazne u slučaju da ne želite da odate osobu koja je vozila vaše vozilo, a kamera ju je snimila. U dosadašnjoj praksi vozači su se na razne načine dovijali da izbegnu kaznu, čak su i prijavljivali članove porodice koji imaju dozvolu, a ne voze – ne bi li time smanjili broj kaznenih poena i izbegli zabranu upravljanja vozilom. Novi predlog je da kazna za prikrivanje počinioca bude 120.000 dinara, što je četiri puta više nego sada.
     
    Ukoliko u ovom trenutku želite da zaštitite osobu koja je vozila vaš automobil, a načinila je prekršaj, moći ćete od neke benigne kazne, od 2.000 dinara za žutu traku, doći do kazne od 36.000 dinara.
     
    Govoreći o izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za RTS da je važno da kazna pogodi onoga koji je načinio prekršaj, jer je cilj kazne promena njegovog ponašanja.
     
    „Ako kažnjavamo nekoga ko nije načinio prekršaj, to neće pogoditi i promeniti ponašanje onoga ko jeste načinio prekršaj. Važno je da vlasnici vozila prijave onoga ko je upravljao vozilom“, ističe Božović.
     
    Po novome, kazna će biti 120.000 dinara. „Cilj je da se nateraju vlasnici vozila da prijave onoga ko je načinio prekršaj, da ih na neki način ne skrivaju“, dodao je Božović.
     
    MUP je pokrenuo i akciju skidanja folija, kako se ne bi vozili potpuno zatamljeni automobili. U poslednje vreme, u servise stiže oko 20 automobila dnevno sa kojih treba skinuti foliju.
     
    „Vozači mogu imati isključivo homologovane folije i uverenje agencije da je to vozilo sa tim folijama prošlo odgovarajuća ispitivanja. Sve druge folije nisu prihvatljive i mogu načiniti problem. Ako se setimo nekih prethodnih vremena, možemo videti da su folije bile problematične zbog takozvanog ogledalskog efekta, što je značajno ugrožavalo bezbednost saobraćaja“, rekao je Božović.

    Izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja predviđaju i drastično povećenje pojedinih kazni.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]