• DRI: Nepravilosti u završnom računu budžeta Srbije od 28,4 milijarde

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Državna revizorska institucija (DRI) danas je objavila da je utvrdila nepravilnosti u završnom računu budžeta Srbije za 2018. godinu, a jedna od njih je neiskazivanje prihoda i primanja u iznosu najmanje od 28,4 milijarde dinara, objavio je N1.

    U izveštaju DRI o reviziji završnog računa prologodišnjeg budžeta navedeno je da nisu iskazani ni izdaci za nabavku nefinansijske imovine u iznosu najmanje od 4,5 milijardi dinara. Iskaknuto je da su više iskazani izdaci za nabavku nefinansijske imovine u iznosu najmanje od 3,7 milijardi dinara, kao i 95 projektnih aktivnosti koje nisu realizovane.

    „Prilikom utvrđivanja rezultata za 2018. godinu nisu obuhvaćeni prihodi u iznosu od najmanje 16,9 milijardi dinara i rashodi i izdaci od najmanje 821,6 miliona dinara“, navela je DRI. Takođe je utvrđeno da se upravljanje određenim finansijskim oblastima radi se na drugačiji način od propisanog, pa su primanja od prodaje robnih rezervi u korist budžeta Republike u ukupnom iznosu od 2,1 milijardu dinara evidentirana sprovođenjem obračunskog naloga, a podaci o primljenim donacijama koje se vode u Upravi za trezor ne obuhvataju ukupno primljene donacije.

    U vanbilansnoj evidenciji nije evidentirano potraživanje u iznosu najmanje od 1,8 milijardi dinara i više su evidentirana potraživanja za iznos od oko 23,9 milijardi dinara, navodi se u izveštaju DRI.

    Nepravilnosti u RTS-u 439,89 miliona dinara

    DRI je kontrolom poslovanja RTS-a u 2018. godini utvrdila nepravilnosti u javnim nabavkama, obračunu i isplati zarada i raspodeli i uplati dobiti. Po nalazu državnih revizora RTS je prošle godine nepravilno sprovela javne nabavke u iznosu od najmanje 439,89 miliona dinara bez PDV-a.

    Ta medijska kuća je nabavila dobra i usluga u vrednosti od najmanje 72,92 miliona dinara bez PDV-a bez sprovedenog postupka javne nabavke, iako nisu postojali razlozi za izuzeće od primene Zakona o javnim nabavkama. Bez pravnog osnova je RTS isplatila stimulativne naknade zaposlenima za sporazumni prestanak radnog odnosa u iznosu od 370 miliona dinara, ističe se u izveštaju DRI.

    Takodje, RTS je uvećala zarade zaposlenima za iznos od najmanje 262 miliona dinara zbog nepravilnog obračuna zarade po osnovu radnog učinka, uvećanja zarade zaposlenim po osnovu vremena provedenog na radu kao i uvećanja po osnovu vremena provedenog na radu za časove rada noću, za visinski rad, za rad nedeljom i za rad praznikom.

    „Ustanova je uvela uvećanje po osnovu smenskog rada, kao novi element zarade, što nije u skladu sa članom 4. Zakona o privremenom uredjivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava i po tom osnovu isplatila je 29 miliona dinara“, piše u rezimeu Izveštaja o reviziji pravilnosti poslovanja RTS-a u 2018. godini.

    Dodaje se da RTS nije izvršila uplatu u budžet Srbije najmanje 50 odsto dobiti po završnom računu za 2017. godinu u iznosu od 767,89 miliona dinara, niti je pribavila saglasnost Vlade Srbije da iz ostvarene dobiti po finansijskim izveštajima za 2017. godinu pokrije gubitak u skladu sa Zakonom o budžetu Republike Srbije za 2018. godinu.

    Državna revizorska institucija (DRI) danas je objavila da je utvrdila nepravilnosti u završnom računu budžeta Srbije za 2018. godinu, a jedna od njih je neiskazivanje prihoda i primanja u iznosu najmanje od 28,4 milijarde dinara.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija