• Država uvodi nov namet na gorivo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Iako su cene goriva u Srbiji posle izvesnog vremena krenule silaznom putanjom, država planira da na ovaj energent uvede novi namet u vidu naknade za unapređenje energetske efikasnosti. Prema Predlogu zakona o naknadama, koji je ušao u skupštinsku proceduru, naknada za energetsku efikasnost će se plaćati 15 para po litru benzina i dizela, odnosno po kilogramu tečnog gasa.

    „Nikada ne znate u kojoj meri će nove naknade biti prenete na krajnjeg kupca, ali će troškovi uvoznika i proizvođača naftnih derivata biti uvećani za iznos od 15 para po litru. Sve takse na gorivo koje je propisala država na kraju svakako plaćaju krajnji kupci. Srbija ima najveće dažbine na dizel-gorivo u odnosu na sve zemlje s kojima se graniči, dok je cena benzina na nivou regionalnog proseka. Što se tiče naknada za tečni naftni gas, tu smo evropski lideri jer imamo najveće takse u Evropi“, poručuje Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.
     
    Nebojša Atanacković, jedan od većinskih vlasnika kompanije AD „Nafta“, ukazuje na to da ne bi bilo dobro da se bilo šta dodatno kači na cenu goriva.
     
    „Ne vidim nikakvu logiku da se bilo šta dodaje na već postojeća opterećenja na gorivo, koja iznose više od 50 odsto cene goriva. To je najlakši način da se budžet obezbedi i zbog toga je cena dizela veća nego u okruženju“, zaključuje Atanacković.
     
    Podsetimo da su proteklih nedelja cene goriva na benzinskim stanicama, kao i u zemljama regiona, bile u padu zbog smanjenja cena benzina i dizela, a pojeftinjenje bi bilo veće da dolar nije beležio najviše vrednosti u poslednjih godinu dana u odnosu na evro i dinar. 
     
    Dodajmo i to da je tokom protesta koji su letos organizovani zbog visoke cene goriva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nagovestio da će akcize na dizel biti smanjene, ali je kao preduslov postavio prekid protesta. Iako su protesti prekinuti, obećanje o akcizama je palo u zaborav.

    Iako su cene goriva u Srbiji posle izvesnog vremena krenule silaznom putanjom, država planira da na ovaj energent uvede novi namet u vidu naknade za unapređenje energetske efikasnosti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]