• Elektronski upis i u srednjim školama

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije saopštila je da je od danas, realizacijom još jednog projekta elektronske uprave, pojednostavljen upis učenika u 536 srednjih škola u Srbiji.

     

    Informacioni sistem eUpis obezbeđuje pristup Registru matičnih knjiga po službenoj dužnosti, ali i informatizaciju poslova u svim srednjim školama, što će omogućiti zaposlenima u školama da urade raspoređivanje dece u novoformirana odeljenja.
     
    Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da je veliki posao završen prepisivanjem matičnih knjiga u elektronski oblik. Prema njegovim rečima, građanima sada izvod iz matične knjige može da posluži samo za lične potrebe, ali ne i kao „papir više“ za posao sa upravom. 
     
    „Od sledeće godine ćemo uvezati sve baze podataka koje država do sada ima u elektronskom obliku, kojih je trenutno 13, i tako pokazati da je uprava tu da olakša, a ne oteža život građanima“, rekao je Ružić. 
     
    Informacioni sistem eUpis, koji je ove godine prvi put implementiran u sistem prosvete, oslobodio je roditelje i đake obaveze da prilikom upisa u prvi razred osnovne škole prilažu izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu. 
     
    Takođe, taj sistem je oslobodio studente na 31 fakultetu Univerziteta u Beogradu da prilažu izvod iz matične knjige rođenih, a umesto njih su zaposleni u školama i fakultetima pristupali ovim podacima po službenoj dužnosti. 
     
    Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović istakao je da roditelji prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi prilikom upisa dece u prvi razred osnovne škole, i to zahvaljujući tome što je eUpis povezan sa registrom matičnih knjiga i evidencijom o prebivalištu. 
     
    Oni su, kako je naveo, na taj način uštedeli sate čekanja na nekom od šaltera javne uprave, dok 12.000-13.000 brucoša takođe nije moralo da dostavlja isto toliko izvoda iz matične knjige rođenih. 
     
    Kako je saopšteno, u naredne dve godine će se raditi na formiranju jedinstvenog informacionog sistema prosvete, koji će omogućiti da svi podaci o deci tokom celog školovanja, od predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, fakulteta i potom zapošljavanja, budu na jednom mestu. 

    Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije saopštila je da je od danas, realizacijom još jednog projekta elektronske uprave, pojednostavljen upis učenika u 536 srednjih škola u Srbiji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija