• Frilenseri sutra organizuju protestni performans ispred Skupštine Srbije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Udruženje Internet radnici Srbije organizovaće sutra protestni performans ispred Skupštine Srbije kojim će najaviti aktivnosti u rešavanju pravnog i poreskog tretmana poslova koje obavljaju frilenseri.
     
    Predsednica Skupštine IRS-a Zorana Crnojević rekla je za Betu da protestnim performansom žele da iskažu nezdovoljstvo zbog izmene Zakona o porezu na dohodak građana kojim je predviđeno da plate poreze i doprinose za poslednjih pet – šest godina.

    Internet radnici tog Uduženja u kojem su, kako su rekli, nezadovoljni frilenseri iz dva uduženja, Udruženja radnika na internetu i Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije, koja su prihvatila izmene Zakona o porezu na dohodak građana, kao prelazno rešenje do izrade zakona o fleksibilnim oblicima rada koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara 2022. godine.

    Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera i preduzetnika početkom godine protestovali su više puta i tražili otpis poreza i doprinosa za period od 2015. godine do ove godine koji im je obračunala Poreska uprava, a na kraju su, umesto otpisa, prihvatili predlog Vlade Srbije da za protekli period neoporezivi deo mesečnih prihoda iznosi 570 evra, što je oko 67.000 dinara.

     
    Izmenom Zakona o porezu na dohodak građana koji je do tada važio i koji su ta dva udruženja prihvatila, predviđeno je i da se normirani, neoporezivi troškovi podignu sa 43 odsto na 50 odsto i da se na ostatak prihoda primenjuje ukupna poreska stopa umesto od 80 odsto, od oko 56 odsto.
     
    Crnojević je rekla da su u Uduženju IRS nezadovoljni radnici na internetu iz oba udruženja koja nisu prihvatila te uslove.
     
    Ona je rekla da Poreska uprava još nije počela da dostavlja rešenja po izmenjenom Zakonu o porezu na dohodak građana i da IKS traži da se potpuno zaustavi naplata poreza i doprinosa „unazad“, da se reši pravni status frilensera i nađe „održivo rešenje“ za njih.
     
    Slogan protesta udruženja IRS je „Borba bez podela je pobeda za svakoga“, a počeće u 10 časova.
     

     

    Udruženje Internet radnici Srbije organizovaće sutra protestni performans ispred Skupštine Srbije kojim će najaviti aktivnosti u rešavanju pravnog i poreskog tretmana poslova koje obavljaju frilenseri

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]