• KAZNE I DO 50 000 DINARA: Pozivi na vojne vežbe ne zaobilaze ni žene

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vojni obveznici u rezervnom sastavu koji su odslužili vojni rok sa oružjem biće pozivani u junu i julu na jednodnevne i višednevne vojne vežbe prema posebnim planovima i rasporedima.

    Ova rečenica, koju je, kako „Politika“ objavljuje, Ministarstvo odbrane navelo na kraju saopštenja o obuci vezista iz rezervnog sastava u Gornjem Milanovcu, najavila je nastavak učestalog pozivanja na obuku nekadašnjih vojnika, a danas rezervista.

    Aktuelno pozivanje rezervista postalo je tema medija i rasprava na društvenim mrežama, možda i zato što se trenutno obuka bivših vojnika u značajnoj meri sprovodi u Beogradu, gde zbivanja uvek lakše privuku pažnju javnosti.

    – Pozivi na vojne vežbe nemaju nikakve veze sa bezbednosnim prilikama u regionu, niti sa migrantskom krizom. Reč je o planskoj aktivnosti. Jedina razlika je što sistem odbrane sada ima više novca, pa je ove godine moguće organizovati vojnu obuku u većem obimu – rekao je kapetan fregate Jovan Krivokapić, portparol Ministarstva odbrane.

    A koliko će vojne vežbe trajati tokom predstojećeg leta? Za neke samo jedan dan, za neke više dana, a za rezervne vojnike koje vojska želi da unapredi u rezervne podoficire 15 dana.

    Novo je, za razliku od ranijih vremena, što se danas u „rezervu“ pozivaju i žene, one koje su kao i svi rezervisti koji se pozivaju na vežbe, prethodno odslužile vojni rok sa oružjem.

    Pozivi na vojne vežbe moraju se dostaviti najmanje 30 dana pre vežbe, a izostanak se mora opravdati najkasnije osam dana pre nje. Razlozi na osnovu kojih se može opravdati nedolazak mogu da budu zdravstveni, egzistencija porodica, briga o nemoćnom licu.

    Za neopravdani izostanak sa vojne vežbe zaprećena je kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora.

     

     

    Vojni obveznici u rezervnom sastavu koji su odslužili vojni rok sa oružjem biće pozivani u junu i julu na jednodnevne i višednevne vojne vežbe prema posebnim planovima i rasporedima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]