• Kinezi će otvoriti fabriku eksploziva u Srbiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Najveća kineska kompanija iz oblasti proizvodnje eksplozivnih materijala dolazi u Srbiju.

    U strateškom partnerstvu sa beogradskom firmom „Rudeks“, otvoriće na prostoru nekadašnjeg vojnog kompleksa u okolini Boljevca koji je služio za skladištenje municije, fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva.
     
    Ime kineske kompanije koja gradi najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva je u ovom trenutku poslovna tajna, baš kao i vrednost investicije. Poznato je, međutim, da ta kineska kompanija ima fabrike širom sveta u kojima radno angažuje više stotina hiljada radnika„, ističe za „Novosti“ predsednik opštine u Boljevcu Nebojša Marjanović.
     
    Inače, nekadašnji vojni kompleks u okolini Boljevca se prostire na oko sedam hektara i u svom sastavu ima podzemne hangare za skladištenje municije. Trenutno je pri kraju infrastrukturno opremanje i procedura za prijem radnika, a svečano otvaranje fabrike se, prema rečima Marjanovića, očekuje vrlo brzo.
     
    Inače, najveći potrošač industrijskog eksploziva u Srbiji je nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ koji je od decembra prošle godine, sa udelom od 63 odsto, u većinskom vlasništvu kineske kompanije „ZiJin“.
     
    Na površinskim kopovima i podzemnim rudnicima bakra u Boru i Majdanpeku, iz sastava kineske kompanije „ZiJin Čoper Bor“, godišnje se potroši više od 250 tona industrijskog eksploziva. Uz to, Bor i Boljevac su susedni gradovi, na udaljenosti od samo 35 kilometara, što znatno utiče na cenu transporta materijala neophodnog za rad u rudnicima. Konkretno, najviše se koristi za masovna miniranja na površinskim kopovima, obrušavanje slojeva rude u podzemnim ležištima i istražna bušenja.
     
    Primera radi, samo je na površinskom kopu „Veliki Krivelj“, iz sastava rudnika bakra „Bor“, lane potrošeno čak 169 tona industrijskog eksploziva.
     
    Pored rudarstva, industrijski eksploziv se najviše troši i pri izgradnji puteva. A, poznato je da upravo kineske kompanije grade najviše saobraćajnica u Srbiji.

    Najveća kineska kompanija iz oblasti proizvodnje eksplozivnih materijala dolazi u Srbiju.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]