• Kočnice loše u 40 odsto pregledanih automobila

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Skoro svako treće vozilo koje je pregledano u tradicionalnoj akciji Auto-moto saveza Srbije „Ispravno vozilo – bezbedno vozilo“ ne bi prošlo tehnički pregled, a još poraznija je činjenica da je od tih automobila čak 41 odsto sa neispravnim sistemom za kočenje.

     

    Ipak, u Auto-moto savezu ističu da je ovaj rezultat bolji nego u istom periodu prošle godine i da je procenat neispravnih automobila u 2017. godini smanjen deset odsto u odnosu na rezultate u akijama sprovedenim u 2016. godini.
     
    Bez obzira na manji broj tehnički neispravnih vozila i dalje se radi o zabrinjavajućoj pojavi. Niko sa tim ne može da bude zadovoljan jer ljudi ginu svakodnevno„, kaže za „Novosti“ predsednik Udruženja tehničkih pregleda Srbije Trifun Stojanović.
     
    Stojanović keže da je podatak da je u Srbiji uvezeno više od 140.000 polovnih vozila za prvih deset meseci ove godine, uz činjenicu da je više od 80 odsto ovih vozila starije od deset godina samo govori u prilog činjenici da će na našim drumovima opasnost od neispravnih „krševa“ biti sve veća.
     
    Ipak, ovakvu sliku bi moglo da promeni ako se usvoji da sva vozila starija od 15 godina moraju obavezno da idu dva puta godišnje na tehnički pregled. To bi trebalo da započne od Nove godine. U sklopu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja, predviđa se i da svako vozilo na tehničkom pregledu mora da bude fotografisano ili snimljeno video-kamerom. Uz nove propise o tehničkim pregledima koji bi trebalo uskoro da budu usvojeni, situacija bi mogla da bude kudikamo bolja kada je reč o broju neispravnih vozila na drumovima.
     
    To tako izgleda, mada sam ja skeptik. U tim izmenama je predviđeno i da Vlada Srbije određuje najvišu cenu usluge tehničkih pregleda umesto najnižu, za šta se mi zalažemo od 2009. godine„, kaže Stojanović.
     
    Stojanović kaže i da će određivanje najviše cene tehničkih pregleda ponovo omogućiti nesavesnim vlasnicima da, zarad provizije od obaveznog osiguranja, puštaju i tehnički neispravna vozila u saobraćaj.
     
    Zato ćemo, smatra sagovornik „Novosti“, i dalje sa zebnjom očekivati rezultate ovih akcija besplatne kontrole tehničkih pregleda koji nam pokazuju realno stanje.
     
    Auto-moto savez Srbije u saradnji sa Upravom saobraćajne policije i uz podršku Asocijacije tehničkih pregleda vozila dva puta godišnje organizuje tradicionalnu akciju besplatne provere tehničke ispravnosti „Ispravno vozilo – bezbedno vozilo“.
     
    Analiza strukture kvarova u ovoj akciji, koja je obuhvatila oko 5.000 vozila, pokazuje da od neispravnih vozila čak 41 odsto ima problem sa kočionim sistemom, 12 odsto sa sistemom za upravljanje, a svetlosna signalizacija nije bila potpuno ispravna kod 34 odsto automobila. U prethodnoj akciji u junu ove godine najčešći problem, pokazalo se, bili su uređaji za zaustavljanje i to u 38 odsto slučajeva, dok je 32 odsto kvarova detektovano na uređajima za osvetljavanje, odnosno na uređajima za upravljanje 16 odsto.

    Skoro svako treće vozilo koje je pregledano u tradicionalnoj akciji Auto-moto saveza Srbije „Ispravno vozilo – bezbedno vozilo“ ne bi prošlo tehnički pregled, a još poraznija je činjenica da je od tih automobila čak 41 odsto sa neispravnim sistemom za kočenje.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]