• KRAJ NADA: Srbija bez polufinala Svetskog prvenstva!

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Košarkaši Srbije nisu uspeli da se plasiraju u polufinale Svetkog prvenstva u košarci koje se održava u Kini. Oni su poraženi u četvrtfinalu Svetskog kupa od Argentine rezultatom 97:87.

    Izabranici selektora Aleksandra Đorđevića će u nastavku takmičenja igrati za plasman od 5. do 8. mesta.

    Posle prilično bolnog poraza od Španije, prvog koji su naši doživeli na ovom šampionatu, trebalo je izaći na megdan Argentini koja je u četvrtfinale ušla na krilima pet takmičarskih pobeda u Kini. Sa uspesima je i nastavila, jer se odbrambeni koncept Srbije raspao pred naletima Južnoamerikanaca. I to vrlo brzo.

     

    Naša startna petorka (Jović, Bogdanović, Lučić, Jokić, Raduljica) je odmah imala ogromnih problema sa dodavanjima Fakunda Kampaca, koji je već sa šest asistencija u prvoj deonici pokazao koliko je dobar organizator igre. Na njegovim krilima Argentina je i povela sa 12:4, što kao da je bio signal za alarm, a podizanje „borbene gotovosti“ svih aktera u defanzivnim zadacima.

    Polako ali sigurno topila se ta prednost rivala, dobrim delom zbog potpune dominacije u skoku (čak 15:2 u prvoj deonici), ali je Kampaco počeo da dobija značajnu podršku u Deku, koji se ubacivao iza leđa naših reprezentativaca i sve češće poentirao. Ipak, važno je bilo što je već do kraja prve deonice uhvaćen rezultatski priključak, i to uz nekoliko istinskih defanzivnih bravura, od kojih se izdvojila Lučićeva blokada pokušaja Fjelerupa u kontri. Uzalud je bila radost naših navijača tada, ispostaviće se na kraju….

    Međutim, taman kada su naši počeli da nameću svoj stil igre, a Bogdanovićevo efektno zakucavanje donelo je 28:27, desio se jedan ogroman pad. Posle primljene trojke, Marjanović je izgubio loptu u napadu, a njegova nesportska lična donela je i dva penala i novu trojku (Laprovitola), pa su za manje od 30 sekundi „orlovi“ došli u deficit od 28:35.

    Dodate tome da su Argentinci u prvom poluvremenu trojke šutirali nestvarno dobro (9/15), a naši tek u poslednjih pet minuta druge četvrtine dali svoje tri (3/10) i dobijete kako su to „gaučosi“ mučili srpsku selekciju, koliko god ona podigla nivo ofanzivne raznovrsnosti kada se Jokiću priključio i Bogdanović.

    Upravo zahvaljujući solidnom napadu, na poluvremenu se protiv fantastično raspoloženog napada gubilo samo sa pet razlike (49:54), a sličnim tempom odigrana je i treća deonica. U njoj su „orlovi“ jurili rezultat, uz odličnu odbranu, ali situacije „tako je malo falilo“ u napadu, jer je lopta bežala baš kada su je svi videli da prolazi kroz mrežicu. Pa opet, posle dugog zaostatka, došlo se na „-1“ kada je Bjelica, nakon pet dalekometnih promašaja, shvatio da se bliži kraj vremena za jedan napad, pa napravio dvokorak i dao trojku, a potom sa linije penala primakao Srbiju na 65:66. I, to kao da je dodatno probudilo našu publiku, koja je do tada uglavnom skandirala Vasiliju Miciću, jer je zaigrao i pored toga što je dan ranije ostao bez majke. Orilo se sa tribina „Srbija, Srbija!“, u igru je tada, prvi put na meču, ušao i Nikola Milutinov, ali ni njegova pomoć nije bila dovoljna da se u toj deonici preokrene rezultat.

     

    U poslednju se ušlo sa „-1“, odmah se povelo Gudurićevom trojkom, da bi serija Argentine 8:2 vratila njoj prednost. Ušlo se tako u koliko-toliko nezvesnu završnicu, sve dok serija loših defanzivnih procena u našem timu nije potpuno razigralo tandem Kampaco – Skola.

    Jedan brz, drugi iskusan, uvećavali su prednost iz napada u napad, sve do +11 na dva minuta do kraja, kada se činilo da je apsolutno sve rešeno i da je preokret nemoguć. Međutim, penali Micića, pa greška Laprovitole, bili su uvod u Bogdanovićevu trojku za prilazak na 85:91 uz 80 sekundi do kraja, čime se probudila nada. Ali, Kampaco nije grešio.

    Pogodio je naš koš, Micić na drugoj strani promašio i to je bio početak opraštanja od sna o medalji. Našeg, naravno. Argentinski se nastavlja, a srpski… Srpski je razbijen u paramparčad nakon što je naprsao protiv Španije.

    Košarkaši Srbije nisu uspeli da se plasiraju u polufinale Svetkog prvenstva u košarci koje se održava u Kini. Oni su u četvrtfinalnom meču poraženi od Argentine. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]