• Lekari treće nedelje septembra očekuju porast virusnih infekcija kod đaka

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Treće nedelje septembra očekuje se porast virusnih i drugih infekcija kod đaka jer su već, osim utisaka sa raspusta, u školskim klupama razmenili svoje mikroorganizme i ostale klice.

     

    Lekari upozoravaju da se upravo tada očekuje povećan broj pacijenata, a da su posebno ugrožena deca, a apeluju na roditelje da im jačaju imunitet kako bi izbegli pet dana ležanja kod kuće.
     
    Pojedini mališani već su pokupili neki virus, jer kako za Kurir kaže pedijatar dr Saša Milićević, nakon povratka sa raspusta đaci su u pkolu doneli klice iz svog okruženja i deca to razmenjuju.
     
    Kako vreme bude prolazilo, te klice će da se izjednače, pa će manje-više svi u kolektivu imati iste izazivače bolesti i manje će se razboljevati. Ovo promenljivo vreme veoma pogoduje virusima. Pored toga, dosta se ‘razmenjuje’ i bakterija streptokoka, čemu diprinosi i polenska alergija, koju mnoga deca imaju. Curi im nos, brišu ga rukama i maramicama, a potom tim rukama prenose klice na svoju okolinu. Naravno, prenosi se i bakterija stafilokoka„, kaže dr Milićević.
     
    On ističe da postoje neke preventivne mere koje mogu pomoći da se virus izbegne, a jedna od njih je da se stalno briše nos i da se maramice bacaju u zatvorene kante za smeće.
     
    Važno je i da se te iskorišćene maramice ne drže u ruci kako se mikroorganizmi ne bi zadržavali. Važno je unositi što više voća i vitamina, posebno vitamica C. Bitno je i da se antibiotici ne uzimaju preventivno, jer to nema efekta. Takođe, ako je dete bolesno i ako ima temperaturu, bitno je da ne ide u školu ili vrtić zbog sebe i druge dece kako se virusi i bakterije ne bi širili„, navodi dr Milićević i dodaje da virusna infekcija može da traje dva do pet dana.

    Treće nedelje septembra očekuje se porast virusnih i drugih infekcija kod đaka jer su već, osim utisaka sa raspusta, u školskim klupama razmenili svoje mikroorganizme i ostale klice.Treće nedelje septembra očekuje se porast virusnih i drugih infekcija kod đaka jer su već, osim utisaka sa raspusta, u školskim klupama razmenili svoje mikroorganizme i ostale klice.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]