• MINISTARKA PRAVDE: Ne može se zanemariti incijativa za doživotnu robiju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da ne može da se zanemari inicijativa za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece, za koju je prikupljeno više od 150.000 potpisa, piše današnji „Blic“.

     

    Ministarstvo ne može da ostane imuno na veliki broj zahteva građana jer se više od 150.000 svojim potpisima izjasnilo da je za doživotnu robiju za ubice dece„, navodi „Blic“ izjavu Kuburovićeve. Kako dodaje, ona je podsetila da je ministarstvo još 2015. predložilo uvođenje kazne doživotne robije, ali je navela da u tom trenutku stručna javnost nije bila zainteresovana za tu temu.
     
    Nakon dostavljanja više od 150.000 potpisa, ponovo pokrećemo javnu raspravu„, rekla je Kuburović.
     
    Peticijom Fondacije „Tijana Jurić“ traži se da se sadašnja kazna od 30 do 40 godina za najteža krivična dela, kao što su ubistvo deteta, maloletnika i trudne žene, zameni doživotnim zatvorom bez mogućnosti uslovnog otpusta. Uvođenje doživotnog zatvora inicirao je osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić, kome je mesar Dragan Đurić 2014. ubio kćerku Tijanu, jer, kako je rekao, „ne možemo da čekamo da se desi nova tragedija pa da se pitamo da li smo mogli nešto da uradimo“.
     
    Ministarka Kuburović nam je rekla da ne može i da neće da zanemari mišljenje građana koji su se izjasnili u ovako velikom broju. Stičemo utisak da većina podržava izmene i da možemo da očekujemo njihovu implementaciju„, rekao je Jurić.
     
    Prema njegovim rečima, fondacija „Tijana Jurić“ su napravili prvi korak, a sledeći je na vlastima. On je ocenio da to što je prošle nedelje održan okrugli sto u Ministarstvu pravde o ovoj temi predstavlja potvrdu da je država ozbiljno shvatila inicijativu.
     
    Izmena akta kakav je Krivični zakonik nije jednostavna stvar, a da ne govorimo o tome koliko je teško ujediniti stavove stručne javnosti. Mi smo organizovali narodnu inicijativu, a li naglašavam da nismo nastrojeni niti ucenjivački niti agresivno, već ćemo čekati i budno pratiti sve radnje koje se preduzimaju po pitanju naše inicijative. Svestan sam da ovakva pitanja ne mogu da se reše preko noći„, rekao je Jurić.

    Ministarka pravde Nela Kuburović kaže da ne može da se zanemari inicijativa za uvođenje kazne doživotnog zatvora za ubice dece, za koju je prikupljeno više od 150.000 potpisa, piše današnji „Blic“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]