• MUP-ova „top lista“ vozača koji su vozili mortus pijani

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Među najbahatijim vozačima, koje je policija otkrila na srpskim putevima ove godine izdvaja se jedna uočljiva zajednička karakteristika: potpuna alkoholisanost, sa promilima alkohola u krvi zbog kojih je očekivano pitanje – kako su uopšte ušli u automobil.

     

    U Ministarstvu unutrašnjih poslova za „Novosti“ izdvajaju primere nasilničke vožnje koji se svrstavaju u najdrastičnije slučajeve saobraćajnih prekršaja ove godine, a mogli bi i da se svrstaju u rubriku „verovali ili ne“.
     
    Osim što su „mrtvi pijani“ seli za volan, za sve ove vozače karakteristično je što su prekršaj učinili u manjim mestima i gradovima širom Srbije. Neslavni, crni, rekorder sa ove liste je vozač kome je u krvi otkriveno čak 4,23 promila.
     
    U mestu Gornja Grabovica, kod Valjeva, jedan vozač je upravljao putničkim motornim vozilom pod dejstvom alkohola – imao je 4,23 promila alkohola u organizmu. Vozač je izgubio kontrolu nad vozilom, sleteo sa puta u kanal i zadobio lake telesne povrede. Protiv vozača je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka za prekršaje nasilničke vožnje i postupak je u toku„, kažu u MUP-u.
     
    Sličan slučaj dogodio se nedavno kod Kanjiže.
     
    Pripadnici saobraćajne policije su 17. avgusta u mestu Orom zaustavili vozača putničkog vozila u stanju potpune alkoholisanosti, sa 4,21 promil alkohola u organizmu. Zadržan je na trežnjenju u službenim prostorijama i protiv njega je podneta prekršajna prijava zbog nasilničke vožnje„, navode u MUP-u, dodajući i da je protiv njega postupak u toku.
     
    Na neslavnoj listi nalazi se i osoba iz Futoga, koju je policija zaustavila 23. marta ove godine. Ovaj vozač je imao 3,95 promila alkohola u organizmu. Sproveden je na trežnjenje i on je zaradio prekršajnu prijavu zbog nasilničke vožnje.
     
    U saobraćajnoj nezgodi u Somboru, koja se dogodila 9. juna ove godine, učestvovala su dva putnička vozila. Jedan od vozača bio je u stanju potpune alkoholisanosti (3,56 promila alkohola), a drugi u stanju srednje alkoholisanosti (0,53 promila alkohola). Jedan od vozača zadržan je na trežnjenju u službenim prostorijama, i protiv te osobe je podneta krivična prijava zbog izazivanja saobraćajne nezgode, kao i prekršajna prijava zbog odbijanja da se podvrgne analizi psihoaktivnih supstanci u organizmu. Protiv drugog vozača, koji je bio u stanju srednje alkoholisanosti, podneta je prekršajna prijava„, navode u resornom ministartsvu.
    Među poslednjima na ovoj neslavnoj „top-listi“ je vozač sa juga Srbije.
     
    Saobraćajna policija je u Prokuplju 5. avgusta ove godine zaustavila vozača putničkog vozila u stanju potpune alkoholisanosti sa 3,43 promila alkohola u organizmu„, kažu iz MUP. Nakon trežnjenja, protiv njega je podneta prekršajna prijava zbog nasilničke vožnje, a presudom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 40 dana, na novčanu kaznu u iznosu od 120.000 dinara i izrečena mu je zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od devet meseci, kao i 15 kaznenih poena.
     
    Policija je nedavno u Mionici zatekla pijanog vozača neregistrovanog traktora koji je imao saobraćajnu nezgodu. 
     
    On nije imao vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju motornih vozila, a bio je u stanju potpune alkoholisanosti od 3,32 promila alkohola u organizmu. Presudom Prekršajnog suda, osuđen je na kaznu zatvora od 45 dana i novčanu kaznu od 256.000 dinara„, rekli su u MUP-u.
     
    I stranci bahato voze kroz Srbiju
     
    Najveće prekoračenje dozvoljene brzine dokumentovali su presretači na autoputu Beograd – Velika Plana, kod Smedereva, gde je 14. avgusta u 3 časa ujutru državljanin Švajcarske zatečen da upravlja vozilom brzinom od 250,7 kilometara na sat, na delu puta gde je ograničenje brzine 130 kilometara na sat, piše „Blic„. Zbog ovog prekršaja Švajcarac je u skraćenom postupku osuđen na kaznu zatvora od 30 dana i novčanu kanzu od 120.000 dinara, a „zaradio“ je i zabranu upravljanja motornim vozilom na teritoriji naše države u trajanju od devet meseci.
     
    Samo dva dana ranije, na teritoriji Kragujevca, vozač francuskih registarskih oznaka kretao se brzinom od 193 kilometara na sat, na putu gde je ograničenje 80. Izrečena mu je novčana kazna u iznosu od 136.000 dinara i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od devet meseci.
     
    Još jedan vozač koji je upravljao automobilom sa francuskim registracijama u okolini Pirota prekršio je dozvoljenu brzinu kretanja – na mestu gde je dozvoljeno 80 kilometara na sat, vozio je 172.22. Zbog ovog prekršaja moraće da plati kaznu u iznosu od 120.000 dinara.
    Istog dana na gotovo istom mestu uhvaćen je Bugarin koji je, tamo gde je dozvoljeno 80, jurio brzinom od 163.6 kilometara na sat, zbog čega je kažnjen novčano, te će se njegov novčanik stanjiti za 120.000 dinara.
     
    I njegov sunarodnik koji je vozio brzinom od 161,6 kilometara na sat tamo gde je ograničenje 80, kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 120.000 dinara.
     
    Policijski službenici su uhvatili i Makedonca u automobilu nemačkih registarskih oznaka kako vozi brzinom od 204 kilometara na sat na delu puta gde je ograničenje 80. Dežurni sudija Prekršajnog suda u Rumi mu je izrekao mu je kaznu od 20.000 dinara i zabranu upravljanja vozilom u trajanju od devet meseci.
     
    I ubuduće pojačane kontrole 
     
    Policija najavljuje da će i u narednom periodu sprovoditi pojačane mere „na otkrivanju i sankcionisanju prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci“.
     
    Podsetimo, posle niza masovnih saobraćajnih nesreća koje su se dogodile ovog leta, opet je otvorena rasprava treba li pooštriti kazne, raditi više na prevenciji kroz kampanje, pa čak i da li treba uvesti obavezno savetovanje sa psiholozima, nakon teških prekršaja koji u svakom trenutku mogu da prouzrokuju smrt nekog od učesnika u saobraćaju. 

    Među najbahatijim vozačima, koje je policija otkrila na srpskim putevima ove godine izdvaja se jedna uočljiva zajednička karakteristika: potpuna alkoholisanost, sa promilima alkohola u krvi zbog kojih je očekivano pitanje – kako su uopšte ušli u automobil.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]