• NEMA VIŠE UZEĆU NEPLAĆENO: Ko od lekara ode u inostranstvo, gubi radno mesto u Srbiji!

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Medicinski radnici iz Srbije ne mogu više da uzmu neplaćeno odsustvo i odu u Nemačku, Norveškui druge zemlje da rade, a da ih u našoj čeka siguran posao.

     

    Kako se nezvanično saznaje u Ministarstvu zdravlja, svi zdravstveni radnici koji žele da odu u druge zemlje da rade, prvo u ustanovi u kojoj su trenutno zaposleni, moraju da prekinu radni odnos.

    Ovo pravilo važi od pre par meseci.

    – Nije korektno da neko ovde zauzima mesto a da radi u drugoj zemlji – kažu za Kurir u Ministarstvu zdravlja.

     

    Van granica naše zemlje trbuhom za kruhom, najviše odlaze medicinske sestre i tehničari, a zatim lekari opšte medicine, pa internisti, radiolozi, anesteziolozi i hirurzi.

     

    Godišnje se za te potrebe, kako nam je rečeno u Ministarstvu zdravlja, koje se poziva na podatke Lekarske komore, izda oko 800 sertifikata dobre prakse. Od ovog broja treba oduzeti nekolicinu lekara koji samo vikendom odlaze na rad u Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, a kojima je, takođe, neophodan ovaj sertifikat.

    Ova nova mera, trebalo bi da zadrži medicinske radnike u Srbiji koja je, inače, najveći donator donator radne snage u zdravstvu.

     

    Naše sestre, naime, najviše odlaze u Nemačku, kao i lekari (32,5 odsto) gde, kao i u Austriji i Švajcarskoj nije potrebno polaganje dodatnog ispita odnosno nostrifikacija diplome, osim jezika. Zatim, u Sloveniju (14,3 odsto), Norvešku (6,5), Veliku Britaniju (6,2), Austriju (5,2)…

     

    U poslednje vreme povećan je broj onih koji popunjavaju mesta u zdravstvenim ustanovama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru, Saudijskoj Arabiji…

    Trend odlaska lekara iz Srbije znatno se povećao 2012. godine. Usled toga, a i zbog toga što nam veliki broj odlazi u penziju, u pojedinim granama medicine beleži se deficit zdravstvenih radnika, tako da se konstantno pominje da uskoro neće imati ko da nas leči.

     

    Rezultati istraživanja „Migracija zdravstvenih radnika iz zemalja Zapadnog Balkana – analiza uzroka, posledica i politika“ koje je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ predstavio pokazali su da zdravstvene radnike na odlazak u druge zemlje najviše teraju niska primanja, nemogućnost zapošljavanja, nezadovoljstvo poslom, životom i položajem lekara u društvu, nepostojanja uslova za usavršavanje i razvoj karijere, loši uslovi rada, loša organizacija i nepotizam.

    Isto istraživanje je pokazalo da je više od 75 odsto lekara zaposlenih u zdravstvenom sistemu Srbije u nekom trenutku svog života razmišljalo o odlasku iz zemlje a ovom koraku razmišljali su i lekari specijalisti, i lekari koji su tek na specijalizaciji, ali i doktori medicine.

    Medicinski radnici iz Srbije ne mogu više da uzmu neplaćeno odsustvo i odu u Nemačku, Norveškui druge zemlje da rade, a da ih u našoj čeka siguran posao.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

    Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je za RTS da će gas za privredu od maja biti jeftiniji za 15 odsto. Do kraja godine obećava i priključenje oko 70.000 domaćinstava na […]