• Niske plate, stranačke veze i nepoštovanje teraju čitave porodice iz Srbije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Srbija je zemlja koju građani sve češće napuštaju. Samo prošle godine iselilo se više od 50.000 ljudi. Oni koji su se na takav korak odlučili glavne razloge svog odlaska vide u lošem životnom standardu, niskim platama i nemogućnosti da se pored završenog fakulteta zaposle u struci, bez stranačke veze, objavljeno je na sajtu N1.

    Preko konkursa do posla – put je kojim se mladi najčešće nadaju da će početi da rade. Marko Milićević je samo jedan od njih. Uprkos tome što je završio dva fakulteta – medicinu i stomatologiju, u Srbiji, kako kaže, ne može da se zaposli i dobije specijalizaciju.

    „Svaki put kada bih išao kod direktora, načelnika, nikada ja ne bih išao preko veze, preko nekog drugog se raspitivao, neko bih direktno išao sam i pitao… Oni bi me sami upućivali da nađem nekoga ko bi bio u vrhu vlasti, na ministre, na takve ljude“, naveo je Marko Milićević, stomatolog i doktor.

    Sagovornik N1 dodaje da za svoje znanje želi poštovanje. Pošto to, kako ukazuje, ne dobija u svojoj zemlji, odlučio je da spakuje kofere i ode u Nemačku.

    „Ne radi se o novcu, nego se radi o poštovanju. Ako sam ja u zemlji, koji je završio dva fakulteta s kojima bi trebalo da dobije, na primer, nekakve zasluge… Vi u Nemačkoj ne možete da dobijete takvu jednu specijalizaciju (maksilofacijalne hirurgije, koju želi) bez obe diplome. U svojoj zemlji ja to ne mogu da dobijem, a mogu takvu priliku da dobijem u Nemačkoj. Eto o tome se radi“, navodi Milićević.

    Priliku za sada vidi predsednik Aleksandar Vučić. Prema njegovom uverenju, karika koja bi trebalo da zadrži mlade u Srbiji je – novootvoreni autoput „Miloš Veliki“.

    „Ali taj autoput će da bude hrast budućnosti za našu decu koja ovde treba da ostanu, a ne da idu u inostranstvo, jer to će da dovede fabrike, investitore“, naveo je Vučić na svečanom otvaranju autoputa, 18. avgusta.

    Dok se investicije ne dogode, predsednik nudi novo rešenje.

    „I zato nam je potrebno to brže hvatanje priključka i u veštačkim inteligencijama i inovativnim tehnologijama sa svetom, da bismo mogli ljude da sačuvamo u našoj zemlji“, rekao je ranije danas Vučić.

    Prema izveštaju Evrostata, prošle godine je u zemlje Evropske unije otišla 51.000 ljudi, među kojima najviše mladih. Građani se mahom sele u Nemačku, Austriju, Švajcarsku, Italiju i Švedsku.

    Ceo tekst možete pročitati na sajtu N1.

    Srbija je zemlja koju građani sve češće napuštaju. Samo prošle godine iselilo se više od 50.000 ljudi. Oni koji su se na takav korak odlučili glavne razloge svog odlaska vide u lošem životnom standardu, niskim platama i nemogućnosti da se pored završenog fakulteta zaposle u struci, bez stranačke veze

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]