• NUNS i NDNV osuđuju sudske pritiske na nezavisne novinare i medije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuju pritiske vlasti na novinare dnevnog lista Danas i sajta Pančevo Si Ti.

    Istovremeno, dva udruženja izražavaju nezadovoljstvo i ozbiljnu zabrinutost zbog odluke suda kojom su Kikindske obavezane da tužiocu Danijelu Kulačinu zbog povrede ugleda i časti isplate 70.000 dinara, plus 86.000 za sudske troškove. Koordinator Srpske napredne stranke za Južnobanatski i Podunavski okrug  i potpredsednik Izvršnog odbora te stranke Branko Malović tužio je za uvredu kolumnistkinju lista Danas Draganu Rakić potražujući 500.000 dinara na ime naknade štete za ublažavanje društvenih boli.

    On je tužbu podneo zbog kolumne „Šta premijerka radi sa šefom SNS jurišnika“, koji je Danas objavio 25. septembra. Prethodno je Malović tužio novinara portala Pančevo Si Ti (pancevo.city) Nenada Živkovića od koga traži 500.000 dinara na ime „naknade nematerijalne štete zapretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda“ zbog teksta “Partijska država +provereni kadar = naprednjačko vladanje”.

    Danijel Kulačin je još početkom februara 2015. tužio Kikindske zbog teksta „Nacoši nasvim vojvođanskim frekvencijama“, tražeći 490.000 dinara kao nadoknadu za povreduugleda i časti. Tekst je bio posvećen privatizaciji Radio Kikinde, kada je Kulačinova firma jedina uputila pismo o zainteresovanosti za kupovinu tog medija. U tekstu jeKulačin doveden u vezu sa organizacijom „Treća Srbija“, uz ocenu da je „jedan iz plejade bizarnih likova izmilelih nakon što je novosadski ogranak naci-pokreta Dveri odlučio da uđe u novosadsku vlast“.

    Takođe, navedeno je da su Kulačin i njegova supruga osnivači „fantomskih organizacija koje su dobile više milionske iznose za razne projekte od Gradske uprave za kulturu, resora kojim (u Novom Sadu) upravlja upravoTreća Srbija“.

    NUNS i NDNV pozivaju najviše državne funkcionere na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić da javno i nedvosmisleno osude pritiske kroz sudske kampanje koje se vode prema novinarima i medijima sa nezavisnom udređivačkom politikom.

    Od početka godine NUNS je evidentirao ukupno 73 napada, pretnji i pritisaka nanovinare.

    Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) najoštrije osuđuju pritiske vlasti na novinare dnevnog lista Danas i sajta Pančevo Si Ti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]

    Treći dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić

    Potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić, nakon što je obustavljena pretraga terena, ušla je u treći dan. Policija je saopštila da nastavlja intenzivan operativan rad radi utvrđivanja svih […]