Zena nasilje
Srbija

Od početka godine u porodičnom i partnerskom nasilju stradalo 16 žena

Izvor: 
Beta Sre, 07/09/2016 - 17:07

U Srbiji je od početka godine u porodičnom i partnerskom nasilju stradalo 16 žena, izjavila je u sredu, 7. septembra, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović

Mihajlović i stalni koordinator UN u Srbiji, Irena Vojačkova-Solorano, potpisale su u Vladi Srbije projektni dokument „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama”, vredan 950.000 dolara, koji će, kako je rečeno, pružiti podršku Vladi Srbije u borbi protiv tog problema. Ističući da je nasilje nad ženama društveni i ekonomski problem, Mihajlović je kazala da će se projekat baviti i preventivom i sprečavanjem nasilja, kao i usklađivanjem zakona koji se bave ovom temom sa evropskim standardima.

Mihajlović je istakla i da je u poslednjih 10 godina u takvom nasilju u Srbiji ubijeno 314 žena. Dodala je da će se ovaj projekat baviti i preventivom i sprečavanjem nasilja, navodeći da je jedan od zadataka Koordinacionog tela razgovor i rad sa najmlađim uzrastom, još od osnovne škole.

– Bavićemo se i usklađivanjem zakona koji se bave ovom temom sa evropskim standardima, rekla je ona.

Kako je rekla Mihajlović, problem nasilja nad ženama nije pitanje pojedinca i jedne vlade, već društveni i ekonomski problem.

Kada u decembru iznesemo podatak da nijedna žena nije ubijena u toj godini i da nijedno dete nije stradalo u porodičnom i patnetnerskom nasilju, onda možemo da kažemo da smo uspeli u ovom poslu, rekla je ona.

Mihajlović je navela i da je završen zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je povučen iz procedure kako bi bio dorađen, i izrazila očekivanje da će se ubrzo naći u skupštinskoj proceduri.

Moja poruka je da svi imamo obavezu da o ovome razmislimo i da svi imamo obavezu da se borimo protiv nasilja nad ženama. Država je tu da stvori zakonodavne okvire i da reaguje kad je potrebno, rekla je ona.

Vojačkova-Solorano je istakla da je nasilje nad ženama veliki socijalni problem i dodala da je takvo nasilje potpuno neprihvatljivo.

– Srpska vlada će nastaviti kroz ovaj projekat borbu protiv tog društvenog i socijalnog problema i pomoći će radu Koordinacionog tela koji se time bavi, rekla je ona.

Prema njenim rečima, potrebno je da žrtve nasilja dobiju pravnu, društvenu i socijalnu podršku, ne samo u Beogradu, već u celoj Srbiji. Istakla je da je švedska vlada omogućila finansijska sredstva da se nastavi rad na projektu, a da će UN nastaviti da pomaže Vladi Srbiji u borbi sa tim problemom. 

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin rekao je da je Švedskoj bitno sprečavanje nasilje nad ženama, koje je i društveni, a ne samo porodični i lični problem.

– Ovo nije samo srpski problem, postoji svuda i treba se vrlo aktivno boriti protiv toga, rekao je on.Najnovije vesti

Društvo
Pančevo, snimak s robne kuće

Zašto je Pančevo tu gde jeste?

Tražeći zgodno mesto za formiranje gradskog naselja na banatskoj strani, najstariji Pančevci, "Bansiflije" su u srednjem veku našli suvi ocediti plato pored toka Tamiša i ovde osnovali Pančevo. 

Srbija

Umro Predrag Cune Gojković

Pevač Predrag Gojković Cune preminuo je u 85. godini, potvrđeno je RTS-u. Predrag Gojković Cune je rođen 1932. godine. Bio je pevač srpskih narodnih pesama, starogradskih, sevdalinki, zabavnih i

Politika

DS: Smanjiti Pančevcima porez

Pošto je Skupština Grada Pančeva usvojila rebalans kojim je gradski budžet uvećan sa 5,6 na 5,9 milijardi dinara “sugestijama, predlozima i primedbama” oglasila Demokratska stranka. U saopštenju

Društvo

Deo Pančeva sutra bez gasa

JP „Srbijagas“ obaveštava kupce na području Grada Pančeva, da će u petak, 21.07.2017. godine, u periodu od 10:30 do 19:00 časova, zbog intervencije na sanaciji oštećenja na gasnoj instalaciji u