• Održan protest predstavnika ivent industrije, novi najavljen za ponedeljak (VIDEO)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zaposleni u takozvanoj „ivent“ industriji održali su protest ispred Vlade Srbije, zbog toga što su nezadovoljni načinom na koji su ih tretirale nadležne instucije tokom pandemije koronavirusa. Novi protest najavili su za ponedeljak 19. april.

    Skup je nazvan „Protest za opstanak“, jer su okupljeni naveli da više od 380 dana, koliko traje epidemija koronavirusa, nemaju pravo ni na rad, ni na državnu pomoć.

    Zbog protesta je jedno vreme bila blokirana Nemanjina ulica, od Kneza Miloša ka Savskom trgu, zbog čega su se stvorile velike gužve u centru grada.

    Ivent industrija okuplja organizatore događaja, dekoratere, klubove, barove, ivent centre, restorane, kafiće, salone venčanica, muzičare, fotografe, poslastičarnice, pirotehničare i promotere.

    Oni od Vlade Srbije traže direktnu finansijsku pomoć za najugroženije delatnosti, za period od kad im je zabranjen rad, dok ne počnu da rade punim kapacitetom.

    Traže izjednačavanje stepena rizika ivent centara, odnosno sala za proslave, sa klasičnim restoranima, kao i da Krizni štab i Vlada Srbije hitno usvoje mere Gradskog zavoda za javno zdravlje, gde je propisano pod kojim uslovima ivent industrija može da počne sa radom.

    Zaposleni u ovoj industriji traže i tačan datum početka rada, pod merama koje je propisao Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

    Uoči protesta, organizatori su učesnike pozvali da poštuju javnozdravstvene preventivne mere, da se nose maske i drže distance od dva metra.

    Venčanja pod maskama, bez švedskog stola i sa bednom iza pleksiglasa

     

    Jedan od organizatora protesta Nikola Janković izjavio je za N1 da je Institut za javno zdravlje još 24 februara stavio pečat na zajednički dokument koji su predstavnici ivent industrije izradili zajedno sa lekarima, ali da od tada nema reakcije nadležnih institucija.

    Podvukao je da su prostori za organizaciju proslava sigurnije okružnje organizacija kako je rekao, „divljih venčanja“ u manjim zatvorenim prostorima što se, tvrdi, trenutno masovno dešava.

    „Mi više ne možemo da čekamo, svaki dan naas košta nedelju dana poslovanja“, poručio je Janković.

    Na podsećanje novinara N1 da se lekari i dalje protive popuštanju mera, Janković je rekao da misli da oni „nisu oštro protiv toga“.

    Kazao je da bi u slučaju da organizacija venčanja bude dozvoljena, maske bile obavezne, bili bi uvedeni kovid redare, ukinuli bi švedski sto, ograničili broj gostiju na pet po stolu, dok bi muzičari bili odvojeni pleksiglasom.

    Istakao je i da ivent industrija ne radi već 18 meseci, jer im se sezona završila još pre početka pandemije koronavirusa, te da u tom sektoru radi više od 30.000 ljudi.

    „Prošlo je tri nedelje od poslednjeg sastanka, apelujem na Vladu da razume ovaj problem, osvrnu se oko sebe i vide da rade tržni centri, da je GSP prepun, da sve funkcioniše osim ovog“, rekao je Janković za N1.

     

     

    Zaposleni u takozvanoj „ivent“ industriji održali su protest ispred Vlade Srbije, zbog toga što su nezadovoljni načinom na koji su ih tretirale nadležne instucije tokom pandemije koronavirusa. Novi protest najavili su za ponedeljak 19. april.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]