• OTKUD VILA I DŽIP SA PROSEČNOM PLATOM Ko će sve po novom zakonu morati da dokazuje poreklo imovine

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ispitivanje imovine pet godina unazad i višestruko uvećani porezi za one kod kojih se utvrdi nesrazmera između načina života i prihoda, neke su od novina predviđene nacrtom radne verzije, sada već desetlećima obećavanog zakona o poreklu imovine, saznaje “Blic”.

    Nacrt predlaže da se imovina unakrsno ispituje, i tako se uporedi stvarno stanje stvari sa prijavljenim porezom. Međutim, tek će primena pokazati hoće li ovo biti propis od koga će se svi plašiti, ili samo još jedno slovo na papiru.

     

    „Besni“ automobili, a cene povlašćene

    Na osnovu unakrsnog ispitivanja imovine, trebalo bi da se proceni da li porez koji neko plaća odgovara njegovom stilu života, jer se nemali broj puta dešavalo da, ilustracije radi, roditelji koji, recimo, voze “besne” i skupe automobile, plaćaju povlašćenu cenu za decu u obdaništu.

    Ili, kako je svojevremeno objasnio bivši premijer a danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, to je zakon da “onaj ko ima poršea, ne može državi da prijavi da živi na minimalcu od 22.000 dinara”.

    Osim toga, ovo bi trebalo da bude i put da se sazna da li je nečija imovina stečena na legalan način.

    Kako Blic saznaje, meta ovog zakona biće svi, ali pre svega oni koji su imovinu i određena dobra stekli volšebno, odjednom, netransparentno, sumnjivo… Radna grupa koja se bavi izradom ovog zakona postoji već neko vreme i u njoj su, pored predstavnika Ministarstva pravde, predstavnici Ministarstva finansija.

    – Oni su tu zbog Poreske uprave, kojoj će pripasti ogroman deo posla, koja će i donositi rešenja. Možda će se čak u njoj formirati posebna jedinica koja će se baviti samo ovim poslom – priča izvor Blica .

    Međutim, kada će se zakon naći pred vladom, odnosno pred Skupštinom Srbije, i kada će početi njegova primena, i dalje je nepoznanica.

    Kako za “Blic” kažu u Ministarstvu pravde, izrada Nacrta zakona o poreklu imovine je u završnoj fazi i očekuje se da će uskoro biti otvorena i javna rasprava o ovom predlogu.

     

     

     

    Ispitivanje imovine pet godina unazad i višestruko uvećani porezi za one kod kojih se utvrdi nesrazmera između načina života i prihoda, neke su od novina predviđene nacrtom radne verzije, sada već desetlećima obećavanog zakona o poreklu imovine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija