• Pad obolevanja od virusa Zapadnog Nila

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od svih ugroženih država u Evropi, naša zemlja jedina nije imala epidemiju ove smrtonosne groznice prvi put u poslednjih sedam godina, ističu epidemiolozi, a piše Kurir.

     

    Groznica Zapadnog Nila je opasan virus koji kod čoveka može da izazove upalu mozga i smrt i od kojeg je do sada u Srbiji obolelo preko 1.000, a preminulo skoro 100 ljudi.

    Prema poslednjim podacima Evropske agencije za kontrolu i prevenciju bolesti, ovaj virus iz grupe zoonoza koji se prenosi ubodom zaraženog komarca i dalje bukti u Evropi, dok je broj obolelih u Srbiji u naglom padu.

    Najkritičnije u Grčkoj

    Prema podacima ove agencije, najviše zaraženih ove godine bilo je u Grčkoj – 218, i u Rumuniji – 62, a slede Italija i Mađarska. U Srbiji su ove godine prijavljena ukupno 23 slučaja obolevanja, sa jednim smrtnim ishodom, dok je za prethodnih šest godina, koliko je groznica Zapadnog Nila prisutna kod nas, umrlo čak 97 ljudi!

    Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta „Batut“ kaže za Kurir kako je ovo prva godina da u Srbiji nismo imali epidemiju groznice Zapadnog Nila!

    – Možemo zaključiti da je ove godine oblik javljanja ove bolesti bio izuzetno blag, a njena sezona je sada i završena, naročito ako pogledamo zemlje u okruženju, koje imaju slične klimatske uslove kao mi, ali su i dalje imale veliku aktivnost virusa s visokom stopom smrtnosti. Objašnjavamo ovo blagovremenim preventivnim merama koje smo preduzeli u Srbiji i više ne prijavljujemo epidemiju, što je velika stvar – kaže Kisić Tepavčević.

    Isušivane bare

    Doc. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije, potvrđuje za Kurir da je ove godine definitivno primetan manji broj obolelih, na šta je uticalo više faktora.

    – Tu su definitivno mere preventivne zaštite stanovništva, ali i atmosferske prilike. Ove godine se očekivalo puno padavina, pa su se aktivno zaprašivali komarci, isušivale bare, a uticala je i migracija divljih ptica, koje su primarni rezervoar zaraze. Imamo dramatičan pad obolelih, kod nas na intenzivnoj nezi je ove godine bilo 15 bolesnika, dok je prethodnih godina taj broj prelazio i 100. Vreme se sad promenilo i ne očekujem da će se ljudi javljati, ili bar ne u znatnom broju – kaže dr Milošević i dodaje da se ne može očekivati da se bolest za koju ne postoji vakcina potpuno iskoreni, ali može pad obolevanja.

    Da podsetimo, jedini smrtni slučaj ove godine zabeležen je u prestonici, kod osobe ženskog pola stare 84 godine s hroničnim oboljenjima.

    Od svih ugroženih država u Evropi, naša zemlja jedina nije imala epidemiju ove smrtonosne groznice prvi put u poslednjih sedam godina, ističu epidemiolozi, a piše Kurir.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]