• Penzioneri masovno krenuli da tuže državu zbog umanjenja penzija

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Do sada je prema procenama udruženja penzionera koji su organizovali podnošenje tužbi i saradnju sa advokatskim kancelarijama, podneto više od 50.000 tužbi, protiv države zbog nezakonitog umanjenja penzija. To pak, nije ništa, u poređenju sa potencijalnih više od 700.000 tužbi penzionera i njihovih naslednika u Srbiji kojima je zakonom od 2014. godine umanjena penzija.

     
    Nakon vesti o pozitivnim presudama, očekuje se da se umnogostruči broj tužbi, a iz udruženja penzionera poručuju da je to potrebno što pre uraditi, kako bi se sprečilo eventualno zastarevanje.
     
    Kako za Danas objašnjava jedan od advokata Udruženja sindikata penzionera Srbije Zorica Tršić, oni u tužbama ne osporavaju Zakon o umanjenju penzija, već to što je deo penzija konfiskovan bez rešenja PIO fonda.
     
    Zakon o umanjenju penzija nije propisao da PIO fond ne radi svoj posao i da prestane da izdaje rešenja. To što PIO ne radi svoj posao pravi odličan posao advokatima„, navodi Tršić.
     
    USPS besplatno zastupa korisnike, jedino što moraju da plate takse koje zavise od vrednosti spora, odnosno iznosa penzije koji je umanjen i kreće se od 3.000 do 13.000 dinara. Prema rečima advokatice Tršić, prilikom ulaženja u sudski proces plaća se taksa na tužbu, pa zatim taksa na presudu. Ako je presuda negativna, plaća se i taksa nažalbu i na kraju taksa na odluku Višeg suda. Takse se inače po zakonu mogu platiti i u više rata.
     
    Te takse su razlog zašto mnogi nisu podneli tužbe, jer za penzionere sa velikim penzijama takse su velike, a za one sa nižim penzijama i 3.000 dinara je puno„, ocenjuje Tršić.
     
    Olakšavajuća okolnost za penzionere koji bi podneli tužbe je to što advokati koji sarađuju sa Udruženjem sindikata penzionera Srbije (USPS) i Udruženjem sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije (USPLVS) zastupaju besplatno. 
     
    I naslednici preminulih penzionera kojima je umanjena penzija u prethodne četiri godine mogu da unesu to pravo u rešenje o ostavinskom postupku i na osnovu toga podnesu tužbu za naknadu. Do sada se procenjuje da je preminulo oko 150.000 penzionera kojima su smanjene penzije, a da naslednici nisu bili ni svesni da imaju to pravo.
     
    Udruženja su pozvala penzionere da podnesu i zahtev PIO fondu za priznavanje prava na isplatu razlike između isplaćenog i pripadajućeg iznosa penzije zbog Primene zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.
     
    „Ukoliko se Fond o zahtevu ne izjasni u roku od30 dana, dostavlja se žalba zbog ćutanja uprave. Ukoliko se Zahtev rešenjem odbije od strane prvostepenog organa dostavlja se žalba drugostepenom organu“, kaže Tršić. 
     
    Ona zaključuje i da je potrebno da „fond zatrpamo svojim zahtevima i tako pokažemo da ne opraštamo pljačku„.

    Do sada je prema procenama udruženja penzionera koji su organizovali podnošenje tužbi i saradnju sa advokatskim kancelarijama, podneto više od 50.000 tužbi, protiv države zbog nezakonitog umanjenja penzija.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]