Foto: pexels
Srbija

Plate će moći da se isplate i noću

Izvor: 
Tanjug Sub, 19/05/2018 - 13:45

Poslodavci u Srbiji moći će od oktobra ove godine zaposlenima da isplaćuju zarade i neradnim danima, čak i noću.

Građani će istog trenutka na računima imati uplaćeni novac. Ovo omogućava novi instant platni sistem, koji će od oktobra pustiti u rad Narodna banka Srbije (NBS), kaže generalna direktorka Sektora za platni sistem NBS Dragana Stanić.
 
"Radnici će za nekoliko sekundi dobiti platu, ako poslodavac odluči i kaže svojoj banci 'želim da se ova transakcija izvrši kao instant plaćanja', jer će sve banke to nuditi svojim klijentima pa i poslodavcu", kaže Stanić.
 
Do sada, praksa je bila da je, ukoliko poslodavac odluči da u petak poslepodne isplati zaradu radnicima, novac mogao da legne na račun tek u ponedeljak ili, u slučaju da se zakači praznik, tek nakon njega. Stanić objašnjava da će po nalogu poslodavca transakcija za svega nekoliko sekundi proći kroz platni sistem NBS, a banka u kojoj građani imaju račun dužna je da ta sredstva odmah prebaci na račun klijenta.
 
Instant plaćanje će biti moguće i putem telefona za sve građane koji, na primer, žele da svoje račune u prodavnici plate na ovaj način. Troškovi će biti niži u odnosu na plaćanje karticama, jer banke prilikom svakog provlačenja kartice kroz terminal uzimaju proviziju.
 
"Novac će građani moći da prenesu bilo kom fizičkom licu ili da plate neki račun, ali ujedno da u trgovini plate račun skenirajući telefonom QR kod, a trgovac će za razliku od plaćanja karticom ta sredstva dobiti za par sekundi", objašnjava Stanić.
 
Korist od novog sistema će zato, prema njenim rečima, imati i trgovci, jer će novac za kupljenu robu leći i na njihove račune istog trenutka, što do sada nije bilo moguće.
 
"Moći će da se obavlja plaćanje 24 sata, sedam dana u nedelji, 365 dana tokom godine, i vikendom i praznicima, a platni sistem NBS će raditi neprekidno i to je osnovna razlika na sisteme koji postoje u zemlji", kaže Stanić.


Marketing

Najnovije vesti