• Počinje isplata 3.000 dinara jednokratne pomoći penzionerima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Isplata jednokratne pomoći penzionerima od 3.000 dinara počeće danas. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je ranije rekao da možda neće svi dobiti novac istog dana.
     
    Ovu pomoć dobiće 1,7 miliona penzionera.
     
    Penzioneri su i prethodne dve godine u novembru dobijali jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara. 
     
    Međutim, pored isplate jednokratne pomoći postavlja se i pitanje povećanja penzija u narednoj godini.
     
    Uslov za povećanje penzija u narednoj godini, kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, jeste da privredni rast Srbije u 2019. bude između 3,5 do četiri odsto, što, sudeći prema procenama domaće i stručne javnosti, nije nemoguće. U Fiskalnom savetu nedavno su ocenili da će privredni rast Srbije u narednoj godini biti četiri odsto. Međunarodni monetarni fond istovremeno je bio nešto pesimističniji u prognozama, najavljujući rast od 3,5 procenata. Toliki rast bruto društvenog proizvoda u našoj zemlji očekuju i u Svetskoj banci, ali i u Ministarstvu finansija.
     
    Ako se ostvare ove prognoze, ukupno 1,7 miliona penzionera moglo bi i naredne godine da očekuje povišice, što bi bilo peto povećanje penzija od 2014, kada je država zakonom umanjila primanja najstarijih. Prethodno, u novembru, penzioneri su dobili povećanje penzije. Mnogi od njih, međutim, nisu bili zadovoljni iznosom, s obzirom na to da su oni sa najmanjim primanjima dobili najmanje povećanje. Praktično, penzioneri čije su penzije bile manje od 32.000 dinara dobili su povećanje od pet odsto. Tako je 100.000 penzionera dobilo povišicu od svega 500 dinara, dok je čak 260.000 penzionera dobilo povećanje između hiljadu i 1.250 dinara. Najveći rast penzija do 22,5 odsto dobili su penzioneri sa najvećim penzijama.
     
    Podsetimo, Miša Radović iz Udruženja sindikata penzionera za N1 je ranije ocenio da je vrednost penzija nikad manja nego danas, a ne nikad veća.
     
    Jednokratna pomoć penzionerima od 3.000 dinara je socijalna pomoć. Tu Vlada priznaje da su penzioneri u stanju socijalnih potreba„, kazao je on.
     
    Što se tiče visine penzija, njihova vrednost je nikad manja nego sada, a ne nikad veće, dodao je.
     
    Prosečna penzija u Srbiji danas iznosi 26.320 dinara.

    Isplata jednokratne pomoći penzionerima od 3.000 dinara počeće danas. Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je ranije rekao da možda neće svi dobiti novac istog dana.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Manje oblaka uz više temperature – do 17 stepeni

    Oblaci se razilaze i tokom dana se očekuje više sunca. Na jugu i jugoistoku zemlje je moguća slaba kiša, a na planinama ponovo sneg. U ostalim krajevima sunčano, uz malo oblaka. Jutarnja […]