• Ponovo odloženo uvođenje platnih razreda, jednake plate za isti posao najranije od 2021.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Primena pravila „ista plata za isti posao“ ponovo je odložena, ovaj put za jul 2020. godine, ali je izvesno da neće početi da se primenjuje pre 2021.

     

    Kako piše „Blic“, Vlada Srbije ponovo je odlučila da odloži primenu Zakona o sistemu platnih razreda koji je trebalo da počne da se primenjuje od 1. januara sledeće godine. Zasad nema zvaničnog objašnjenja o razlozima pomeranja roka za još pola godine, a nezvanično se pominje da je resornim ministarstvima potrebno još vremena kako bi napravili kompletnu analizu efekata koji bi zakon doneo, a koja prvenstveno uključuje finansijski aspekt.
     
    Novi platni razredi u sistemu javne uprave zamišljeni su kao model koji bi uspostavio pravedan raspon plata. Praktično, cilj je ista plata za isti posao u svim službama javnog sektora, kao i da se zaposlenima učinak pravedno meri kroz uvođenje jedinstvene osnovice i precizno definisanih koeficijenta.
     
    To bi značilo da bi onima koji u ovom trenutku imaju potcenjene iznose, plate bile povećavane srazmerno raspoloživim sredstvima, dok se onima u precenjenoj grupi plate ne bi povećavale sve dok ih njihova platna grupa ne dostigne. Važno je da se vidi koje zarade su niske, a koje preterano visoke i da se na osnovu opravdanih kriterijuma i u odnosu na složenost posla, odgovornost i rizike odrede ciljni odnosi u okviru javnog sektora„, kaže izvor „Blica“.
     
    Plate u javnom sektoru trenutno se, inače, utvrđuju na osnovu 23 različite osnovice, više od 500 osnovnih koeficijenata i preko 200 dodataka na osnovnu platu.
     
    Prema rečima predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića, odlaganje uvođenja platnih razreda za sredinu sledeće godine, defakto znači odlaganje za 2021. godinu.
     
    Ne možete da uredite platne razrede, a da ne promenite budžet. Meni to budi sumnju da li se od platnih razreda zapravo odustaje„, rekao je Petrović.
     
    U Uniji sindikata prosvetnih radnika (UNPRS) kažu da ne odustaju od svojih zahteva da rad svih zaposlenih u prosveti mora biti bolje vrednovan kao i da svako treba da bude plaćen na pravedan način.
     
    Uvođenjem pravičnih platnih razreda nikako ne bi bilo moguće da jedna tetkica ima platu kao učitelj ili da tetkice i učitelji po različitim školama imaju drastično različitu zaradu. Svako odlaganje primene zakona koji bi regulisao ovu oblast samo je dodtano opterećenje i za sistem i za zaposlene„, kaže za „Blic“ Jasna Janković predsednik UNPRS.
     
    Uvođenje platnih razreda za zaposlene u javnim službama predviđeno je Zakonom o sistemu plata u javnom sektoru koji je usvojila Skupština Srbije 14. decembra 2017. godine. Kako je prvobitno predviđeno, zakon je trebalo da stupi na snagu 1. jaunara 2019. godine. Njegova primena potom je odložena za 1. januar 2020. godine, a potom i za 1. jul naredne godine.
     
    U momentu kada je Vlada odlučila da odloži primenu Zakona o platnim razredima, doneta je odluka i o ukidanju zabrane zapošljavanja u javnom sektoru koja bi trebalo da stupi na snagu 1. januara naredne godine. U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave objašnjavaju da to znači da od sledeće godine nijedna javna institucija neće moći da prima nove radnike ako kadrovskim planom za tekuću godinu to nije predvidela i ako za njih nije obezbeđen novac iz budžeta. 
     
     

    Primena pravila „ista plata za isti posao“ ponovo je odložena, ovaj put za jul 2020. godine, ali je izvesno da neće početi da se primenjuje pre 2021.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Strip u fokusu – D.I.Y. Strip Fest u Parobrodu

    U subotu 20. aprila, u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu od 11 do 19 časova, biće održan jedinstveni događaj - D.I.Y. Strip Fest. Ovaj bazar slavi domaći nezavisni strip i pruža […]