• Poskupljuje struja za srednja i mala preduzeća

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Od 1. januara sledeće godine računi za struju malih i srednjih preduzeća u Srbiji biće uvećani do 18 odsto.

     

    ako piše Danas, reč je o kolektivima koji troše do 350 megavat-sati struje na godišnjem nivou. Na adrese takvih kupaca stigao je dopis iz Elektroprivrede Srbije (EPS) u kojem su obavešteni o promeni cene električne energije. 
     
    U dopisu se navodi da je „u skladu sa politikom obrazovanja cene električne energije i situacije na tržištu, korigovana cena za naredni period, za kategoriju malih komercijalnih kupaca“.
     
    Cena megavat-sata u višoj tarifi za dvotarifno brojilo, od 1. januara 2018. godine, iznosiće 55,84 evra, dok će u nižoj tarifi ta cena biti 35,41 evro po megavat-satu. Cena za potrošače sa jednotarifnim brojilom biće 50,26 evra po megavat-satu.
     
    Reč je o cenovniku bez akcize i bez poreza na dodatu vrednost u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu narodne banke Srbije na dan prometa. Novi cenovnik koji je EPS dostavio kupcima prikazan je u evrima, iako je zvanična valuta Srbije dinar, prenosi „Danas“.
     
    U ovom trenutku aktuelna cena u višoj tarifi za dvotarifno brojilo iznosi 47,35 evra po megavat-satu. S obzirom da većina malih i srednjih preduzeća troši struju preko dana, u višoj tarifi, to znači da poskupljenje za njih iznosi 18 odsto. Sa druge strane, za one koje struju troše u nižoj, noćnoj tafiti, poskupljenje iznosi 7,2 odsto.
     
    Inače, tržište električne energije u Srbiji otvoreno je od 1. januara 2015. godine, što znači da svi kupci imaju pravo odabira snabdevača. U praksi to važi samo za komercijalne potrošače dok je cena struje za građane još uvek regulisana i snabdeva ih samo EPS. Firme koje su nezadovoljne cenom koju nudi EPS mogu da potraže drugog snabdevača. Međutim, to preduzeće snabdeva 90 odsto tržišta komercijalnih kupaca električne energije u Srbiji. 

    Od 1. januara sledeće godine računi za struju malih i srednjih preduzeća u Srbiji biće uvećani do 18 odsto.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija