Foto: pixabay
Srbija

Poslodavcima po 930.000 dinara bespovratno za novozaposlenog lekara, stomatologa, medicinsku sestru, inženjera

Pančevo, Čet, 02/08/2018 - 15:38
Aleksandar Stojković

Iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam saopšteno je da Sekretarijat svestan dramatičnog trenda iseljavanja visokoobrazovanih, pre svega, mladih ljudi iz kategorije deficitarnih profesija, izdvaja 120 miliona dinara subvencija. Kroz ovaj projekat bespovratno se daje iznos od 930.000 dinara za svakog novozaposlenog lekara, stomatolaga, medicinsku sestru ili inženjera. Poslodavac je u obavezi da sa ovim licima zasnuje radni odnos od najmanje tri godine, kao i da u tom periodu zaposlenom isplaćuje najmanje prosečnu zaradu ostvarenu u privredi APV u 2017. godini.

Stav Pokrajinskog sekretarijata je da tradicionalne forme subvencija velikim kompanijama za upošljavanje na uglavnom niskokvalifikovanim i neadekvatno plaćenim poslovima nisu dovoljni razvojni agregati, te da alokacija budžetskih sredstava mora ići u pravcu podsticaja za zapošljavanje  medicinskih stručnjaka i inženjera, preduzetnika, kao i u pravcu favorizovanja ženskog i socijalnog preduzetništva, mladih i ugroženih društvenih kategorija, kao novoj pogonskoj snazi prosperiteta pojedinca i zajednice.

- Upravo kroz podsticaje za zapošljavanje deficitarnih zanimanja, osnažujemo privatni sektor u sistemu zdravstene zaštite i usluga, kao i one privredne ili uslužne delatnosti koje takođe vode privatnici, a gde nedostaje inženjera i srodnih profesija. Pored razvojne, ovi projekti imaju i svoju socijalnu i demografsku komponentu, tačnije da se  zadrže stručnjaci, te da im se omoguće izgledi za rad i profesionalno napredovanje u našoj zemlji, a ne u evropskim ili prekookeanskim državama, kaže se u saopštenju Sekretarijata.

Finansijska sredstva za novo zapošljavanje iznose 59,6 miliona dinara, odnosno 32,7 miliona za viokoobrazovana i deficitarna zanimanja.

- Kroz javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje, sredstvima od 45,4 miliona dinara, podstičemo razvoj preduzetništva, bilo kroz osnivanje radnji, ili privrednog društva. Predviđen podsticaj nezaposlenom licu sa održivom biznis idejom, iznosi 250.000, dok je za samozapošljavanje žena i osoba sa invaliditetom subvencija u visini 300.000 dinara. Na ovaj način se ohrabruju ranjive društvene grupe u ostvarivanju njihovih poslovnih poduhvata, dodaje se u saopštenju.

 Subvencije za sve ostale kategorije lica i zanimanja opredeljene su iznosu  od  22,4 miliona dinara. Iznos od 173.000 dinara po zaposenom licu dodeljuje se za subvencionisanje poreza i doprinosa obračunatih na minimalnu zaradu na godišnjem nivou, čime se fiskalno rasterećuju poslodavci, uz istovremenu poruku zakonodavcima da su niži porezi jedan od uslova razvoja privrede.

Naposletku, sa 15 miliona dinara Sekretarijat finansira sprovođenje javnih radova sa ciljem da se radno angažuju nezaposleni i nezaposleni u stanju socijalne potrebe, te na  određeni period ostvare platu i putne troškove kroz rad na uređenju ekološkog, urbanističkog i administrativnog ambijenta.

 

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam subvencije lekari inženjeri stomatolozi nezaposleni zapošljavanjei


Marketing

Najnovije vesti