• „Rastu“ plate i penzije, ali rašće i cene

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Penzije će od sledeće godine biti uvećane za pet odsto, a penzioneri će dobiti i jednokratnu pomoć od 5.000 dinara u narednih mesec dana. Plate u javnom sektoru rastu za pet do 10 odsto.

     

    Tokom predstavljanja 100 dana Vlade u Kruševcu, premijerka Ana Brnabić najavila je povećanje plata i penzija i napomenula da se o procentima povećanja u Vladi raspravljalo do kasno.
     
    Penzionerima će u narednih mesec dana biti isplaćena jednokratna novčana pomoć od 5.000 dinara, dok se povećanje penzija od pet odsto očekuje od 1. januara 2018. Prema najavama predsednice Vlade, plate u javnom sektoru biće povećane od pet do 10 odsto.
     
    Tako će 10 odsto veće zarade imati zaposleni u: školstvu, zdravstvu, kulturi, nauci, socijalnim službama, Poreskoj upravi, predškolskim ustanovama, sudovima, tužilaštvu, vojsci i policiji, bezbednosnim službama, kao i ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija.
     
    Zaposlenima u državnoj administraciji i ministarstvima, kao i u skupštini, plate će od iduće godine biti uvećane za pet odsto.
     
    A kako će se najavljeno povećanje plata i penzija odraziti na životni standard građana? Premijerka najavljuje istorijski najviše penzije za najsiromašniji sloj penzionera, a stručnjaci upozoravaju na neznatan rast prihoda posle povećanja, zbog prognoziranog rasta cena.
     
    Sa slikom predsednika u rukama, penzioneri i mladi su juče ispred Narodnog muzeja u Kruševcu sa nestrpljenjem očekivali vesti od Vlade – kada će ih veće penzije povesti u bolji život?
     
    „Oni stalno povećavaju, a kad će da povećaju pitaj Boga. Oficiri, oni nisu odbranili državu. Oni dupe u ćošak kad je bilo da se brani, nego zvali radnika i seljaka, a sad oni imaju po 100.000 penziju, a onaj rudar što od njega uzeli, on ima 20.000. To je sramota za državu, poručio je jedan građanin za televiziju N1.
     
    Rast penzija pratiće i rast cena od 3,5 odsto, što znači da će penzionerima prihodi realno biti veći za 1,5 odsto, rekao je za N1 ekonomski novinar Milan Ćulibrk.
     
    Zato, dodaje, povećanje penzija za rezultat neće imati veći životni standard.
     
    Veliki broj penzionera neće imati penziju kakvu je imao, jer su nekima penzije umanjivane znatno više nego drugima i sada će prosečna penzija sa ovim povećanjem od 1.000 i nešto dinara biti otprilike oko 205 do 210 evra, a prosečna penzija 2009. godine bila je 220 evra. Tako da u proseku će oni imati manje nego ranije, uprkos svim ovim povećanjima“, ističe Ćulibrk.
     
    I zaposleni u javnom sektoru će ubuduće zarađivati pet ili 10 odsto više. Takva odluka ne iznenađuje Ćulibrka jer je, kaže, bilo očekivano da Vlada aminuje dogovor predsednika sa ministrima vojske i policije i šefom BIA od pre mesec dana.
     
    Ćulibrk dodaje da će najavljeni rast plata i penzija, veći nego što je predložio Fiskalni savet, značiti i manje novca za investicije i sporiji privredni rast.
     
    Mihajlo Radović iz Sindikata penzionera izjavio je da ne može da bude zadovoljan najavljenim povećanjem penzija. Podseća da su penzije u prethodnom periodu realno pale i više od 17 odsto.
     
    „Kada imate to u vidu, i povećanje cena životnih namirnica, prosečnu korpu, prosečne penzije – vidite gde se nalazite“, rekao je Radović i podsetio da će i struja od 1. novembra poskupeti za dva odsto.
     
    „Uz druga povećanja cena, sve ono što dobijemo odmah praktično izgubimo, vratimo državi i javnim preduzećima“, ocenio je on.
     
    Sindikat penzionera, kako kaže, očekuje da se Ustavni sud konačno izjasni o njihovoj inicijativi za ocenu ostavnosti zakona kojim su 2014. smanjene penzije kako bi, u slučaju negativne odluke, mogli da idu dalje u Strazbur. Sindikat će 26. oktobra protestnom šetnjom u centru Beograda obeležiti godišnjicu donošenja tog zakona, kako bi iskazali za šta se i dalje zalažu i da neće od toga odustati.

    Penzije će od sledeće godine biti uvećane za pet odsto, a penzioneri će dobiti i jednokratnu pomoć od 5.000 dinara u narednih mesec dana. Plate u javnom sektoru rastu za pet do 10 odsto.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]