• Registracija skuplja 12.000 dinara, ako broj sedišta u kolima nije isti kao u dozvoli

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vlasnici kojima broj sedišta u vozilu nije isti kao u saobraćajnoj dozvoli mogli bi da plate i do 12.000 dinara kako bi ispravili ovo neslaganje i registrovali auto, ali i izbegli kaznu.

     

    Svaki vozač pravi prekršaj ako nema upisan isti broj sedišta u dozvoli, koliko ih ima autu. Ovaj prekršaj može da utvrdi policajac koji zaustavi vozilo u saobraćaju, a od pre više od pola godine zaposleni na tehničkom pregledu moraju da reaguju ukoliko uvide neslaganje.
     
    Tada je počela primena odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja koje se odnose na ispitivanje vozila koje podrazumeva broj sedišta i ostale tehničke podatke u dozvoli. Neslaganje je negde bilo posledica namere vlasnika da mu vozilo bude registrovano sa više ili manje sedišta nego što ih ima, a negde pogrešne deklaracije proizvođača ili računa kod kupovine.
     
    – Tehnički pregledi su obavešteni da moraju da obrate pažnju na ovo, pa su vozačima kojima se podaci nisu poklapali tražili potvrdu o broju sedišta. A nju mogu da daju proizvođači, koji to naplaćuju od 4.000 do 12.000 dinara, a ako oni to iz nekog razloga ne mogu, onda to rade ovlašćene organizacije za ispitivanje vozila i Agencija za bezbednost saobraćaja, gde je ceh oko deset hiljada – navodi za Kurir Saša Lakić iz Centra za tehničke preglede vozila.
     
    S obzirom na to da su iznosi visoki, mnogi su se pobunili, pa je MUP počeo da tehničkim pregledima šalje spiskove određenih marki i tipova vozila koji bez potvrde mogu da prođu pregled.
     
    – Problem je što ta obaveštenja ne postoje za sva vozila, pa će mnogi morati da plate potvrdu. Na kraju se sve prelomilo na vozačima – navodi Lakić. Na pitanje da li problem potvrde može da se reši uvidom u dosije auta koji je u MUP-u, on odgovara da je to moguće, ali zahteva da vlasnik ode u policiju i pogleda dosije, a možda ga tamo neće naći ili će biti nepotpun. 
     
    Neka od vozila za koja ne trebaju potvrde:
    „fijat 500“
    „dajhacu kuore“
    „pežo 1007“
    „sitroen C1“
    „sitroen C2“
    „lada niva“
    „porše panamera“
    „opel astra H tvin top“
    „seat arosa“

    Vlasnici kojima broj sedišta u vozilu nije isti kao u saobraćajnoj dozvoli mogli bi da plate i do 12.000 dinara kako bi ispravili ovo neslaganje i registrovali auto, ali i izbegli kaznu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]