• SRBIJA: Sadašnji osmaci na fakultet bez prijemnog

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Za učenike koji će ove godine upisati srednje škole, važiće nova pravila, tako da će Nacionalna matura biti prvi put sprovedena na kraju školske 2020./2021. godine.

    Generacija sadašnjih osmaka, kada dođe do kraja srednje škole polagaće veliku maturu iz 3, 4, ili 5 predmeta. Srpski jezik će biti obavezan za sve, a matematika za sve učenike koji su je učili duže od dva razreda. Treći predmet biraće se sa liste – geografija, istorija, biologija, hemija, fizika, strani jezik.

    Osim tri obavezna testa, ukoliko im bude potrebno za upisivanje određenog fakulteta, moći će da polažu još jedan ili dva predmeta. Plan je da velika matura ukine prijemne ispite.

    Nacrt jedne verzije Program nacionalne mature radna grupa je završila i poslala ministru prosvete, saznaju „Večernje Novosti“.

    Uslediće javna rasprava, a zatim finalna izrada ovog važnog dokumenta, da bi pre nove školske godine stigao na usvajanje pred Nacionalni prosvetni savet. Kada se usaglase, ostaje samo da ministar prosvete stavi svoj potpis na to.

    „Generacije koje su sada u srednjoj školi završavaće i upisivaće se na fakultete prema važećim pravilima, a za učenike koji će ove godine upisati srednje škole, važiće nova pravila, tako da će Nacionalna matura biti prvi put sprovedena na kraju školske 2020./2021. godine“, ispričao je za „Novosti“ dr Radivoj Stojković, zamenik predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta i član radne grupe.

    Umetnička matura će biti slična, samo što će umesto stručnog biti umetnički test sa praktičnim i teorijskim delom.

    I. Mićević/Večernje novosti 

     

    Za učenike koji će ove godine upisati srednje škole, važiće nova pravila, tako da će Nacionalna matura biti prvi put sprovedena na kraju školske 2020./2021. godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Najboljim istraživačama povećanje plata za 30 odsto

    Na osnovu podataka portala eNauka i međunarodno priznatih naučnih rezultata, nedavno je objavljena lista na kojoj su naši najbolji istraživači. Zbog svojih izvanrednih dostignuća, njih 10 odsto […]

    Kako u Srbiji žive danas osobe zaražene virusom HIV

    Broj partnera, zagrljaj, boravak u istoj prostoriji, samo ljudi koji koriste drogu intravenskim putem, samo muškarci koji imaju odnose sa muškarcima, „neće meni da se desi“ i druge, predrasude […]

    Proleće počinje u sredu ujutru

    Proleće će ove godine početi u sredu 20. marta u 04.06 časova, dok u isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen, saopštilo je Astronomsko društvo ''Ruđer […]