• SRBIJA: U lažnim lekovima i cement, najviše se švercuju sredstva za potenciju

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U falš lekovima koji se prodaju širom Srbije nalažene su otrovne hemijske materije.

     

    Kako list Politika saznaje u carinskoj službi Srbije, zabeleženi su slučajevi da su u falsifikovanim lekovima pronalažene materija poput cementa, krede, borne kiseline, arsena, kreme za poliranje obuće (koja daje sjaj leku), što predstavlja veliki rizik za zdravlje, poručila je Radmila Jovanić iz Uprave carina.
     
    Ona dodaje da je neophodno raditi na podizanju svesti građana o štetnosti falsifikovanih lekova koji se kupuju na neovlašćenim mestima i putem interneta, jer njihova upotreba nekada može završiti i smrtnim ishodom.
     
    Od početka godine, carinici su otkrili 20 prekršaja u kojima su bili krijumčareni razni medikamenti. Ukupno je zaplenjeno 84.000 komada lekova. Od toga su 16.000 činila sredstva za potenciju. Najčešće se krijumčare upravo ova sredstva za muškarce, a pored njih često se švercuju steroidi, anabolici i hormoni. Ova roba najčešće je otkrivana u akcijama dubinske kontrole. Međutim, bilo je i raznih zaplena na aerodromu, u poštanskim pošiljkama, kao i na graničnim prelazima. 
     
    Prema dosadašnjem iskustvu carinika, falš lekovi u našu zemlju najčešće stižu preko Kosova i iz Metohije. Kada je reč o sredstvima za potenciju, oni najčešće potiču iz Kine i Indije, odakle brodovima stižu do Evrope.
     
    U Upravi carina za Politiku kažu da je tržište falsifikovanih lekova jedno od najbrže rastućih kriminalnih delatnosti u ovom trenutku, a pitanje njihovog krijumčarenja predstavlja goruću temu u celom svetu.
     
    Carinska služba Srbije u svom svakodnevnom poslu sprovodi mere borbe protiv unosa nelegalnih i falsifikovanih proizvoda na naše tržište, kako po službenoj dužnosti, tako i po zahtevu farmaceutskih kompanija, čija je pomoć u toj borbi od velikog značaja. Da bismo se suprotstavili tom fenomenu, na najefikasniji mogući način, neophodna je saradnja kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Zbog toga su još 2013. godine na inicijativu Ministarstva zdravlja u svim državnim institucijama koje se bave ovim problemima, pa i u Upravi carina, imenovane kontakt osobe za lekove i medicinska sredstva“, objašnjava Radmila Jovanić.
     
    Carinici svakako u okviru svog posla proveravaju tovare koji ulaze u zemlju. Takođe, u dubinskim kontrolama sprečavaju pokušaje krijumčarenja.
     
    „Ali i građani moraju da se uključe i povedu računa o tome šta su spremni da unesu u svoj organizam“, zaključuje Jovanićeva.

    U falš lekovima koji se prodaju širom Srbije nalažene su otrovne hemijske materije.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Poskupeli i benzin i dizel

    U narednih sedam dana, litar evrodizela za maloprodaju koštaće 203 dinara, dok će cena bezolovnog benzina biti 190 dinara po litru, navodi […]