• Sutra je državni praznik – Dan primirja u Prvom svetskom ratu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće obeležen u subotu, u Srbiji kao i u mnogim zemljama širom sveta, državnim manifestacijama u 11 sati.

     

    Dan primirja, koji je u Srbiji državni praznik, ustanovljen je u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u Francuskoj u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u 11 sati potpisano primirje u Prvom svetskom ratu. Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.
     
    Delegaciju na polaganju venaca i odavanju počasti kod spomen-kosturnice branilaca Beograda u ime Vlade Srbije predvodiće ministar za rad Zoran Djordjević. Ceremoniji će prisustvovati i predstavnici ministarstava, Vojske Srbije, Beograda, ambasadori i izaslanici ministarstava odbrane brojnih zemalja, kao i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
     
    Slične manifestacije istovremeno biće održane i širom Srbije.
     
    Manifestacijama u inostranstvu prisustvovaće ambasadori, konzuli i izaslanici Ministarstva odbrane Srbije koji će položiti vence na memorijale i mesta stradanja od značaja za Srbiju, a u onim državama u kojim ih nema pridružiće se ceremonijama koje organizuju lokalni zvaničnici.

    Dan primirja u Prvom svetskom ratu biće obeležen u subotu, u Srbiji kao i u mnogim zemljama širom sveta, državnim manifestacijama u 11 sati.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]