• U martu svi učenici dobijaju broj kako bi država mogla da ih prati

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Jedinstveni informacioni sistem prosvete (JISP) koji će državi prvi put omogućiti da ima potpuni pregled celokupnog toka obrazovanja učenika, od momenta upisa u osnovnu školu do trenutka kada završi srednje školovanje ili fakultet i dobije zaposlenje, u potpunosti će zaživeti u martu sledeće godine.
     
    To je najavila predsednica Vlade Ana Brnabić koja je rekla da je u pitanju najveća reforma srpskog obrazovnog sistema decenijama unazad.
     
    Taj sistem će nama omogućiti da po prvi put u Srbiji imamo tačan pregled koliko imamo učenika, u koje škole idu, nakon osnovnih škola u koje škole se upisuju, da li u gimnazije, srednje tehničke škole, šta rade nakon toga, da li upisuju fakultete ili idu na tržište rada, koliko brzo su se zaposlili, gde su se zaposlili, za koju prosečnu platu, tako da ćemo imati praktično na jednom mestu celu sliku našeg obrazovnog sistema i naše privrede„, navodi Brnabić.
     
    Sa implementacijom JISP-a se počelo u junu ove godine kada je krenuo elektronski upis u škole i fakultete samo uz ličnu kartu. 
     
    U martu naredne godine biće završena prva faza ovog projekta a to podrazumeva da će svakom učeniku i studentu u Srbiji biti dodeljen Jedinstveni obrazovni broj (JOB). Dodeljivanjem ovog broja, država će biti u mogućnosti da učenike i studente prati kroz njihovo dalje školovanje. Umrežavanjem niza podataka znaće se tačno iz kojih škola i lokalnih samouprava dolaze i kako teče proces njihovog školovanja i zapošljavanja, kaže premijerka.
     
    Novina je i da će ovi podaci biti povezani sa Centralnim registrom obaveznog socijalnog osiguranja što će omogućiti, ističe, da država lakše sagleda potrebe privrede ili koliko nakon završenih studija diplomci čekaju na posao.
     
    Da li se zapošljavaju u struci ili van nje, i na osnovu toga ćemo možda moći da obezbedimo malo drugačije finansiranje našeg prosvetnog sistema„, ukazuje Brnabić.
     
    Jedna od važnih prednosti uvođenja JISP-a je i to što će nadležni tačno znati koliko je država uložila sredstava u svakog učenika i studenta u zemlji tokom njegovog školovanja i na kraju, kaže, koliki je povraćaj tog ulaganja u državnu kasu kroz poreze i doprinose.
     
    Znaćemo takođe i koje škole su malo lošije, da vidimo zbog čega su lošije, da li zato što im nedostaje oprema ili dodatna obuka ili podrška učiteljima, nastavnicima ili profesorima“, kaže Brnabić.
     
    Sistem će omogućiti, dodaje, da se utvrdi koje škole su ispred drugih što ostavlja mogućnost da kadar iz dobrih škola putuje po Srbiji kako bi pomogli njihovim kolegama u manje naprednim školama.
     
    Privrednicima je danas u Srbiji najveći problem da pronađu stručni kadar, a ovaj sistem će, ističe omogućiti bolju komunikaciju između onih koji zapošljavaju i sistema obrazovanja.
     
    Premijerka navodi i da od 1. septembra sigurno kreće sa funkcionisanjem 10.000 digitalnih učionica u 500 škola u zemlji, a čime je obuhvaćeno oko 200 hiljada đaka. Ovaj projekat realizovan je u saradnji Ministarstva prosvete, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija zajedno sa Akademskom mrežom Srbije, Telekomom Srbije i Kancelarijom za informacione tehnologije i e-upravu.

    Jedinstveni informacioni sistem prosvete (JISP) koji će državi prvi put omogućiti da ima potpuni pregled celokupnog toka obrazovanja učenika, od momenta upisa u osnovnu školu do trenutka kada završi srednje školovanje ili fakultet i dobije zaposlenje, u potpunosti će zaživeti u martu sledeće godine.
     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    U Srbiji dom košta od 400 do 4.802.000 evra

    Subotica je već tri godine prvi grad u Vojvodini po broju prodatih kuća, gde ih je od 2021. do 2023. prodato 3.152, a cene su bile od 1.000 do 245.000 evra. […]