• Veliko interesovanje za predavanje bečkog kustosa u Beogradu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Bečki kustos Luka Lo Pinto održao je u četvrtak, 5. septembra, javno predavanje u okviru kustoskog kursa „Šta kustosiranje može/treba da bude“ u Salonu Muzeja Savremene umetnosti u Beogradu, koje je realizovano uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, partnera ovog projekta.

    Predavanje je otvorio Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, istakavši radost zbog velikog interesovanja za kustoški program posebno među mladim ljudima.

    „Počastvovan sam što je ovo jedan od prvih programa koji otvaram kao direktor Austrijskog kulturnog foruma. Inače sam lično okrenut svetu savremene umetnosti i ovaj kurs mi deluje veoma zanimljivo, posebno pitanje kojim se bavi „Šta kustosiranje može/treba da radi“. To je ključni element koji i mene interesuje“, rekao je Fajks.

    Prema rečima Luke Lo Pinta kustosa bečkog muzeja „Kunsthalle“, predavanje pod nazivom „Izložba kao jezik/prostor/činilac protivrečnih ideja, formi i iskustava“ nema specifično određenu temu, već zapravo predstavlja prikaz kuratorstva iz njegove vizure.

    Kao kustos bečkog muzeja „Kunsthalle“, Lo Pinto je dosad organizovao samostalne izložbe Natali di Paskije, Kamij Enro, Olafa Nikolaja, Pjera Bizmuta, Babete Mangolte, Šarlemanja Palestina, kao i grupne izložbe „Publishing as an artistic toolbox: 1989-2017“, „More than just words“, „One, No One and One Hundred Thousand“, „Individual Stories“ i „Function Follows Vision, Vision Follows Reality“.

    Biljana Ćirić, nezavisna kustoskinja i organizatorka ovog međunarodnog kursa namenjenog mladim kustosima, kaže da je odabir Luke Lo Pinta kao jednog od predavača bio logičan izbor jer je njegov kustoški pristup u skladu sa idejom kursa „Šta kustosiranje može/treba da bude“.

    Projekat „Šta kustosiranje može/treba da bude“ održava se drugu godinu zaredom, i zamišljen je kao godišnji program kustoskih radionica, predavanja i studijskih poseta, u cilju okupljanja ključnih međunarodnih i lokalnih ličnosti koje se bave kustoskim diskursom, a koje su u mogućnosti da učesnicima pruže važna institucionalna znanja i mreže. U saradnji sa institucionalnim i korporativnim partnerima, namera projekta je da ojača sledeću generaciju kustosa i stručnjaka pomažući im da akumuliraju znanja i uspostave nove mreže i partnerstva kroz program. Pored Centra za promociju nauke, programi će se održavati i na drugim lokacijama među kojima su Muzej savremene umetnosti, Muzej afričke umetnosti, Italijanski institut i mnoge druge ustanove koje učestvuju u ovom projektu.

    Bečki kustos Luka Lo Pinto održao je u četvrtak, 5. septembra, javno predavanje u okviru kustoskog kursa „Šta kustosiranje može/treba da bude“ u Salonu Muzeja Savremene umetnosti u Beogradu, koje je realizovano uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, partnera ovog projekta.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]