• Vojni sindikat: Vulin smenio oficira uzbunjivača, koji je ukazao na korupuciju i nezakonitost prilikom zapošljavanja četiri lica

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Vojni sindikat Srbije saopštio je da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovih najbližih saradnika zbog grubog kršenja zakona i nepostupanja po upozorenju uzbunjivača, piše Danas.

    Prijavu će podneti, kako se dodaje, i zbog progona, degradiranja i mobingovanja uzbunјivača koji je ukazao na korupuciju i nezakonitost prilikom zapošljavanja četiri lica u Ministarstvo odbrane.

    „Ministar odbrane, pre nekoliko dana, potpisao je naredbu o smenjivanju sa dužnosti oficira na službi u jednoj od uprava Ministarstva odbrane, koji je odbio da na nezakonit način zaposli određene kadrove“, navodi se u saopštenju VSS.

    Prema njihovim tvrdnjama, komisija za prijem u radni odnos dobila je usmeni nalog iz kabineta ministra odbrane da se „moraju zaposliti četiri lica“, koja u datom trenutku nisu ispunjavala potrebne zakonske uslove.

    „Uzbunjivač, oficir sa najvišim ocenama i koji je upozorio na nezakonitost, ekspresno je i protivzakonito i mimo propisa prebačen na niže radno mesto“, ističu iz Vojnog sindikata Srbije.

    Ovakvo postupanjeVulina i njegovih najbližih saradnika, dodaje se u saopštenju, jesu nastavak kontunuiranog urušavanja i kriminalizovanja sistema bezbednosti, negativne selekcije i svođenje jedne državne važne
    institucije na politikanstvo i stranačko zapošljavanje.

    „Na žalost ovo nije usamljen slučaj progona uzbunjivača u sistemu odbrane. Lica koja ukažu na nepravilnosti i nezakonitosti umesto da se zaštite i stimulišu da ukazuju na zloupotrebe, bivaju kažnjavana i zlostavljana. Da zlo bude veće, to naređuju najviši vojni i državni rukovodioci, a ovaj negativan primer ukazuje da to dolazi i od samog ministra“, naglašavaju iz VSS.

    U saopštehnju su podsetili da Vojni sindikat Srbije godinama unazad uzbunjuje javnost i ukazuje na razne zloupotrebe, čak i činjenje krivičnih dela.

    „I sami smo primer progona i najgrubljih oblika zlostavljanja od strane administracije ministra odbrane. Poslednji je trenutak da skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove i Vlada Srbije preispitaju ulogu i rad ministra odbrane i njegovih najbližih saradnika“, smatraju u ovom sindikatu.

    Ovaj slučaj dolazi u trenutku kada srpsku vojsku napušta dnevno veliki broj nezadovoljnih oficira, podoficira, profesionalnih vojnika i civilnih lica na službi u Vojske Srbije, zaključuje se u saopštenju.

    Vojni sindikat Srbije saopštio je da će podneti krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegovih najbližih saradnika zbog grubog kršenja zakona i nepostupanja po upozorenju uzbunjivača.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Prijava za godišnji porez na dohodak do 15. maja

    Sva fizička lica koja su u 2023. godini ostvarila dohodak u iznosu većem od 4.269.564 dinara dužna su da najkasnije do 15. maja 2024. godine na portalu e-porezi provere iskazane podatke u unapred […]

    Podrum ili parking – šta nam je potrebnije?

    Nekada su podrumske prostorije bile neizostavan deo svake stambene zgrade. Bile su korisne za skladištenje stvari koje nisu svakodnevno potrebne, poput sezonske garderobe, alata ili sportske opreme. […]