Srpski

7. januar

Izvor: 
Lőcsei Ilona Pon, 09/01/2017 - 14:50

Pročitajte tekst na mađarskom jeziku.

Na dan masakra u mestu Madefalva (Transilvanija), 7. januara  sekelji su se na mnogim mestima prisećali krvavih događaja od pre 253 godine. Taj dan je istorija zabeležila  kao tužni rođendan bukovinskih sekelj-mađara.

U Vojlovici su 8. januara, u nedelju  nakon bogosluženja   održali   svečanost  kod drvenog obeležja podignutog na dvorištu molitvene kuće. Nakon kratkog prisećanja otpevana je sekeljanska himna , a zatim su položili venac.

U okviru poslepodnevnog bogosluženja biskupski pomoćni sveštenik, Zoltan Silađi  je održao predavanje i uz pomoć projektora predstavio  uzroke  i posledice krvavih događaja.

 

projekat_manjine.jpg


Najnovije vesti

PR

Pravilan odabir naočara

Osim koži, sunce tokom leta šteti i našim očima. Zato izlaganje sunčevoj svetlosti osim povoljnih efekata na organizam, može izazvati i niz kratkoročnih i dugoročnih posledica, te je neophodno da

Zabava

Još samo sedam dana do Exita!

Ovogodišnje EXIT Leto ljubavi uveliko je počelo, a od novog izdanja EXIT festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi deli nas još samo sedam dana! Ovogodišnji EXIT proslaviće 50 godina čuvenog Leta

Srbija

Dinar na maksimumu u ovoj godini

Dinar je prema evru jači za 1,2 odsto nego pre mesec dana, a na godišnjem nivou je jači za 2,0 procenta. Od početka godine, dinar je prema evru porastao za 1,8 posto.